Méltatlan öregségre ítélve – Akár egy évtizedet is várni kell a magánellátásban a helyre

Méltatlan öregségre ítélve – Akár egy évtizedet is várni kell a magánellátásban a helyre

Idősek otthona (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Végletekig túlterhelt az állami idősellátás intézményrendszere: forráshiánnyal, munkaerő-gondokkal küzd. A demográfiai folyamatok tovább súlyosbítják a helyzetet, öregedő társadalomban élünk, a demencia mind több idős embert érint. Sok családban eljön az a pont, amikor nem tudnak tovább várni az állami, önkormányzati segítségre, és a magánellátásban keresnek megoldást. Egyházi vagy civil fenntartású intézmény? Otthonápolás? Ezek a leggyakrabban felmerülő kérdések. No meg az anyagiak: hány millió a belépési díj? Hogyan lehet finanszírozni a sok százezres havi térítési díjat? Kit kell megkeresni, hogy előbbre jussunk a reménytelenül hosszú várólistán? Hol találunk megbízható otthon ápolót?

Egy biztos: az állam nem siet megoldani az ágazat tarthatatlan helyzetét, ehelyett az egészségügyhöz hasonlóan utat nyitott a profitorientált, ám a kiváltságos kevesek által megfizethető ellátás felé.

Akár egy évtizedet is várni kell a helyre

Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon legalább 35 ezer idős ember szeretne bejutni bentlakásos intézménybe. Előfordul, hogy erre akár egy évtizedet is várni kell, sokan hamarabb meghalnak, minthogy a listán sorra kerülnének. Lászlóék családjában is ez történt. – Anyósom 93 éves volt, amikor bentlakásos ellátást kerestünk számára. A háziorvosunkat kérdeztük, mi ilyenkor a teendő. A doktor önkormányzati és magánotthonokat is javasolt, de szólt, hogy mindenütt hosszú várólista van, és mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni. László akkor még nem tudta, hogy a magánintézmények által hivatalosan feltüntetett, igencsak borsos árak közel sem fedeznek mindent. – Ahány intézményt megkerestem, mindenütt hosszas várólistával szembesültem. A személyes beszélgetések során kiderült, van lehetőség előbbre kerülni a listákon. Ennek persze ára lett volna, sőt az azonnali bekerülés lehetőségét is felajánlották, ha elég sokat fizetek. Zsebbe, vagy ahogy László mondja, „alapítványi zsebbe”.

• Milyen tapasztalatokról számolnak be a magánotthonokban dolgozók?
• Hogyan kedvez az állam ezen a területen is a felső tízezernek?
• Miért mondják az érintettek, hogy az otthonápolás a feketegazdaság melegágya?

A teljes cikket a Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!