Mint egy fesztiválhelyszín zárás után

Mint egy fesztiválhelyszín zárás után

Rám-szakadék (Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.)

A járvány egy éve alatt ugrásszerűen megnőtt a természetjárók száma. A túrázás jótékony egészségügyi hatása vitathatatlan, ám a népszerű kirándulóhelyekre zúduló tömegek súlyos károkat is okozhatnak. A szakmai szervezetek alternatív útvonalakat ajánlva óvnák meg a környezetet.

Január 17-én valószínűtlen kavalkád fogadta a Kékestető felé igyekvő kirándulókat: apró darabokra tört műanyag szánkók tucatjai borították a hegyoldalt, vidám színekkel gazdagítva a komor, havas tájat. A használhatatlanná vált eszközeiket elhajítók akciója nem példátlan eset. Hasonló látvány tárul a szemünk elé, ha felkeressük a Budapest környéki kirándulóhelyeket. A hátrahagyott szemét jellege változó ugyan, a mennyisége azonban állandó, ami újra és újra felhívja a figyelmet a természetjárók felelősségére.

  • A megnövekedett forgalom megzavarja az állatvilágot
  • Ételmaradék, otthagyott lufik, műanyag palackok, keréknyomok...
  • A jelenlegi helyzetben még jobban oda kell figyelnünk a környezet megóvására

A teljes cikket – benne Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője, a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség nyilatkozatával – a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!