„Mintha írógéppel szeretnénk e-mailt küldeni” – így küzdünk az adóelkerülés ellen

„Mintha írógéppel szeretnénk e-mailt küldeni” – így küzdünk az adóelkerülés ellen

Jeff Bezos, az Amazon amerikai internetes áruház vezérigazgatója egy 2011-es New York-i sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Ma már egyre kevesebben – még a tőke érdekeit képviselő Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sem – tagadják, hogy az elmúlt húsz évben folyamatosan nőttek a vagyoni egyenlőtlenségek a világban. Az Oxfam nonprofit szervezet tavalyi jelentése szerint 2019-ben a világ leggazdagabb 2153 milliárdosának – akik között akkor szerepelt Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor (utóbbi azóta kikerült az elitklubból) – vagyona nagyobb, mint 4,6 milliárd ember összesített vagyona. Egy 2018-as adat alapján pedig a leggazdagabb 26-nak több volt a felhalmozott vagyona, mint 3,8 milliárd egyszerű polgárnak.

Ebben a helyzetben tört ki a koronavírus-járvány, amely tovább mélyítette a már amúgy is hatalmas szakadékokat a társadalomban. A pandémia adta lehetőségeket kihasználva a leggazdagabbak több mint ötven százalékkal, 8 trillió (8 × 1018) dollárról 12,6 trillió dollárra növelték vagyonukat, miközben a Világbank adataiból kiderül, hogy húsz év után ismét növekedni fog a globális szegénység.

Ennek az egészségtelen folyamatnak a visszafordítására egyre nagyobb az igény. Többek között emellett érvel Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki korábban a Világbank alelnöke és vezető közgazdásza volt. A legfontosabb lépés a gazdagok megadóztatása és az adóelkerülés rendszerének globális megszüntetése lenne. Ennek realitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly nyáron 83 szupergazdag – köztük a Disney-örökös Abigail Disney – írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a tehetősebb emberekre azonnali, jelentős és állandó pluszadó kivetését kezdeményezik. Erre tesz kísérletet Joe Biden, januárban hivatalba lépett amerikai elnök is, aki egyrészt 21 százalékos globális minimumadó bevezetését szeretné elérni, másrészt a kiugróan magas, 400 ezer dollár feletti személyi jövedelmekre vetne ki pluszadót.

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért nem elegendő Biden globális minimumadója?
• Miért van a magyar kormány a javaslat ellen?
• Milyen „adóoptimalizálási” javaslatokkal élnek a cégek?
• Legyen-e vagyonadó a szupergazdagoknak?

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!