„Most az élet a fontos!”

„Most az élet a fontos!”

Tüzérségi támadásban megsemmisült társasház Harkivban 2022. március 13-án. (MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij)

Milliók hagyják el ijedten, kétségbeesetten Ukrajnát. Mindent hátrahagyva menekülnek a háború elől. Az életüket mentik. Köztük az a három hölgy is, akikkel Budapesten beszélgettünk.

Ülünk egy kávézóban, és mi másról beszélgetnénk, mint a háborúról. Egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy ez legyen a téma, most magától értetődik. Szvetlana, Olga és Nagyezsda nemrégiben menekültek el a háború elől, és Budapesten, a szálláson hozta őket össze a sors. Nágyja és Olga fiatalok, előttük még az élet, míg Szvetlana már sok nehézséget megélt, de ilyen helyzetben még ő sem volt. Nyugtatja a lányokat, tanácsokkal látja el őket, de amikor kimennek cigarettázni, csendesen bevallja, hogy nem mer gondolni a jövőre, még a holnapra sem, csak a mára, a túlélésre.

Keserű mosollyal megjegyzi még, hogy a két lányhoz képest ő még szerencsés, hiszen egy bőrönddel jött el Kijevből, míg a lányok mindössze egy szál ruhában menekültek Harkivból.

• Mit mesélt Szvetlana, Olga és Nagyezsda, hogyan kellett elhagyniuk otthonaikat?
• Mit tudnak arról, mi van most a Kijevben és Harkivban maradtakkal?
• Mit gondolnak Zelenszkijről és Putyinról?

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent, 2022/12. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Ukrajna, menekültek