Most épp lelkesedik a kormány a geotermikus energiáért

Most épp lelkesedik a kormány  a geotermikus energiáért

Battonya mellé ígért, több tízmilliárdos földhőerőmű helyszíne (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

A 2021 második félévében útjára indult energiaválság kellett ahhoz, hogy a kormány – legalábbis szavakban – feladja a szélenergia teljes elutasítását, illetve immár a geotermikus energia kiaknázásához is nagy reményeket fűz. Tektonikus adottságai miatt Magyarország területén a földkéreg vastagsága az európai átlag harmadát sem éri el, vagyis „közelebb vagyunk a kályhához”. Így orosz gáz helyett már eddig is lehetett volna a termálvíz hőjével fűteni a jó adottságokkal bíró területeken, ám az Orbán-kormány nem vette komolyan, és nem is támogatta különösebben az egyébként költséges geotermikus projekteket.

Tavaly év vége felé jött el a fordulat, amikor az újonnan felálló Energiaügyi Minisztérium részéről már elhangzott, hogy 2030-ra éves szinten akár 1–1,5 milliárd köbméter földgáz felhasználását lehetne kiváltani a geotermikus energia segítségével. – Végre! – mondták a szakmában, örvendve, hogy felébredt a kormány, bár abban nem biztosak, hogy 2030-ra megvalósul a terv. A geotermikus energia hasznosítása hatósági engedélyhez kötött, és korábban mindenféle termálvíz-hasznosítás vízjogi engedély alapján ment. Az Országgyűlés azonban tavaly decemberben úgy módosította a bányatörvényt, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságára (SZTFH) bízta az engedélyezési és felügyeleti hatásköröket. Egyéb pontokon is változtattak az engedélyezési folyamaton, noha egyöntetű volt a vélemény, hogy a geotermikus ágazat felpörgetését nem hatóságváltással vagy az engedélyezési rendszer átalakításával kellene kezdeni, hanem a beruházási támogatások visszaállításával, melyek részben lehetnek visszatérítendő támogatások is.

• Mit lehet tudni azokról szervezetekről, amelyek részt vesznek a kormány által létrehozott Magyar Geotermia Klaszterben?
• Miért kihagyott lehetőségek sorozata a geotermikus energia magyarországi története?
• Miért akad el az a néhány fejlesztés is, amely megindult az utóbbi években?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!