A romok alól ásták ki az Esterházyak hajdani pezsgőgyárát

A romok alól ásták ki az Esterházyak hajdani pezsgőgyárát

Az épület belseje (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az Esterházyak tatai pezsgőgyára évtizedekig romokban hevert az Angolkert szomszédságában. A hajdan bálteremként és a Monarchia prominensei körében kedvelt vendéglőként működő épületegyüttesről már mindenki lemondott, amikor 2001-ben egy budafoki testvérpár rátalált, és meglátta a gyöngyöt a porlepte héj alatt. Közel két évtizedes munkával, rengeteg lemondás árán, állami segítség nélkül leheltek életet a birtokba, ami ma már önállóan megáll a lábán.

Szomorú látvány fogadta azokat, akiknek a kilencvenes évek végén a tatai Angolkert környékére vezetett az útjuk. A park keleti oldalán, rozsdás kerítéssel körülzárva egy hajdan szebb napokat látott épületegyüttes állt. A gazzal felvert udvaron IFA teherautók roncsai éktelenkedtek, a málló vakolatú falak közül egy menhelynyi kutya csaholása szűrődött ki. A hosszan elnyúló épülettömb egyik szélén téglafalak romjai ágaskodtak ki a bozótból. Egy 1945-ös bombatalálat mementói. Az épületeken, melyek hajdan az Esterházyak tulajdonában álltak, gyógyíthatatlan sebeket ejtettek a kommunizmus és az akkoriban burjánzásnak indult közép-európai kapitalizmus évei.

Az efféle látvány nem volt ritkaság Magyarországon. A XIX. század második felének és XX. század elejének építészeti örökségével az ország kommunista vezetése nem tudott mit kezdeni, a kor ideológiájának megfelelően a termelés pillanatnyi érdekeinek rendelték alá az egészen más célra tervezett épületeket. Így fordulhatott elő, hogy a kúriák szobáiban baromfik zsúfolódtak össze, a báltermek pedig terménytárolóként, szerencsésebb esetben tsz-irodaként vették ki részüket a szocializmus építéséből.

• Honnan veszi a bárotságot egy budafoki testvérpár, hogy saját erőből ássa ki a romok alól az Esterházyak hajdani birtokát?
• Miért alapított Esterházy Miklós ezerfős vendéglőt a tatai Angolkert mellett?
• Melyik népszerű sorozat vatikáni kovácsműhelyének adott helyet az épület kisterme?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!