A nemzeti trafikok után jönnek a nemzeti laborok?

A nemzeti trafikok után jönnek a nemzeti laborok?

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Jelenleg főként magánszolgáltatók végzik el a laborvizsgálatokat, mivel az állami egészségügyi intézményeknél a forrás- és szakemberhiány miatt évek alatt leépült a szolgáltatás. A kormány elszánt, de kérdés, hogy a becslések szerint tízmilliárdokért, rohamtempóban kiépülő új laborhálózat megoldja-e a problémákat.

Csak reformot ne, ez a jelszavam. Semmilyen egészségügyi átalakítás vagy reform nem lesz. Átszervezésre nincs szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök még 2021 júniusában, a koronavírus-járvány szelídülésekor. A reformra végül alig másfél évet kellett várni, tavaly év végén megszülettek ugyanis azok a törvények, amelyek az egészségügyi ellátórendszer gyökeres átalakítását célozzák. A teljesség igénye nélkül: míg a megyei kórházakban maradnak a szolgáltatások, a nem súlyponti fekvőbeteg-ellátó helyre leépülés vár, az alapellátási ügyeleti rendszert központosítják az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) égisze alatt. Emellett szó van a jelenleg önkormányzati fenntartásban működő rendelőintézetek megyei kórházak alá vonásáról és arról, hogy a laborszolgáltatásokat államosítják.

Idén inkább mégsem, majd jövőre

Ez utóbbiról tavaly novemberben született kormányhatározat: Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. néven jön létre az állami egészségügyet kiszolgáló nemzeti laborhálózat, amely az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) felügyelete alatt láthatja el feladatát. A határozat szerint a Belügyminisztériumnak (BM) idén március 1-jéig kellett volna felállítania az új intézményt, ám később a tárca jelezte, ez az időpont „csak lehetőség” volt, várhatóan 2024-ben indul a nemzeti laborhálózat. Takács Péter, a BM egészségügyi államtitkára a Népszavának korábban úgy nyilatkozott, a rendszer 2024-től egységes műszerparkkal, elektronikus labormegrendelővel és laborszoftverrel, azonos minőségbiztosítási elvek szerint fog működni. A kormányzati tervek szerint az új állami laborhálózat öt régióközponttal működne, egyelőre az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásai kimaradnának az államosításból. 

• Éves szinten mekkora megtakarítást jelentene a laborhálózat a kormány becslései szerint?
• Miért nem végeznek vérvételt a háziorvosok?
• Mi vezetett ahhoz a helyzethez, hogy ma már az egészségügyi intézmények is magánlaborok szolgáltatásait veszik igénybe?
• Miért jelent szinte automatikusan államosítást, ha az állam is belép a jelenleg magáncégek uralta laborszolgáltatási piacra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!