Nincs két valóság – A nagy technológiai cégek elkezdték felszámolni az „alternatív jobboldal” csatornáit

Nincs két valóság – A nagy technológiai cégek elkezdték felszámolni az „alternatív jobboldal” csatornáit

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatói tüntetnek a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, amikor a kongresszus összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/John Minchillo

Nem csak Donald Trump leköszönő elnök veszítette el a hagyományostól eltérő kommunikációs felületeit – Twitter-csatornáját és Facebook-oldalát –, de a hozzá köthető, az alternatív igazságokban illetve összeesküvés-elméletekben hívő agitátorainak és fanatikusainak az oldalait is sorban elkezdték törölni a nagy tech-cégek.

A Twitter az elnök csatornáján kívül felfüggesztette a korábban bíróság által elítélt, ám az elnök által nem sokkal ezelőtt kegyelemben részesített Michael Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, Sidney Powell ügyvédnő, illetve korábban a 8kun adminisztrátoraként tevékenykedő Ron Watkins csatornáit is. Sidney Powell arról lett ismert, hogy ő vizionálta a még 2013-ban elhunyt Hugo Chavez venezuelai elnök aktív részvételét az állítólagos széleskörű választási csalássorozatban. Powellre egyébként rájár a rúd, miután sajtónyilvánosság előtt kijelentette, hogy a Dominion nevű adatfeldolgozó cég szavazógépei csalásra voltak programozva, a cég beperelte őt 1,3 milliárd dollár (nagyjából 382 milliárd forint) kártérítési összegre a jó hírnevének megsértése miatt.

A Youtube közben Steve Bannon két csatornáját függesztette fel, miután azokban Rudy Giuliani, az elnök ügyvédje ismét előadta a bírósági ítéletekkel is hazugságnak mondott állításait a választás állítólagos elcsalásáról, és arról, hogy a Capitoliumot megostromló tüntetők csak a nagyarányú választási csalások miatt tiltakoztak. Bannon az elnök stratégiai tanácsadójaként tevékenykedett korábban, az ő nevéhez köthető az alt-right Breitbart News híroldal felépítése.

A különböző QAnon-fiókokat is elkezdték törölni a technológiai óriáscégek. A QAnon-összeesküvés-elméletben hívők csoportja szerint nemcsak, hogy a választásokat csalták el, hanem Donald Trump egy világméretű, gyerekrabló háttérhatalom ellen küzd, melynek tagja a teljes demokrata pártvezetés, hollywoodi hírességek sora, és maga a katolikus egyházfő is. QAnon-hívők csoportja rendszeresen feltűnt Trump nagygyűlésein, és többen voltak a Capitolium ostromában is. Az elhíresült „búsó”, Jake Angeli, saját magát QAnon-sámánnak nevezi.

Az FBI egyébként cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint szélsőbaloldali aktivisták lettek volna a lázongók, hogy így hozzák rossz színbe az elnököt. Ennek a nézetnek a magyar köz- és kormánysajtón kívül csak a gyakorlatilag QAnon-adóként működő Newsmax (erre hivatkoznak a magyar oldalak is) engedett teret.

Időközben a Leligh Egyetem a még 1988-ban odaítélt tiszteletbeli jogi diplomáját, míg a Wagner Collage a 2004-ben odaítélt diplomáját vonta vissza a bukott elnöktől. Így Trump már csak egy egyetem tiszteletbeli doktori címeit viseli – az erősen Trump-párti vallásos magánegyetem Liberty Egyetem jogi és gazdasági doktori címeit.

Előkerült egy videó is, amelyben egy oregoni republikánus képviselő, Mike Nearman, elhagyva a törvényhozás épületét, nyitva hagyja az ajtót szélsőjobboldali tüntetők számára. Az eset még előző hónapban történt, amikor a törvényhozás a koronavírus-járvány ügyében ülésezett. Akkor a biztonsági erők villámgyorsan reagálva kitessékelték a demonstrálókat. Kettejük ellen eljárás indult.

Ben Sasse republikánus szenátor, a bukott elnök egyik leghangosabb párton belüli kritikusa pedig egy rádióműsorban arról beszélt, hogy fehér házi kapcsolataitól úgy tudja, az elnök a törvényhozás házának megtámadásakor teljesen fel volt lelkesülve, és nem értette, hogy a stábja miért olyan borús hangulatú, és miért nem annyira fellelkesült, mint ő. Mint korábban megírtuk, végül a Nemzeti Gárdát sem ő riadóztatta a Capitolium védelmére, hanem Mike Pence alelnök.