Nőtörténet és holokauszt

Nőtörténet és holokauszt

Renia Kukielka 1944-ben Budapesten (Meraw Waldman engedélyével)

Ha azt halljuk, „zsidó ellenálló”, általában férfiakra gondolunk. Pedig a második világháborúban számos helyen bátor nők álltak helyt a nácikkal szemben. Őket mutatja be Judy Batalion Partizánnők című könyve.

Ezerkilencszáz-harminckilenc szeptemberében, amikor a németek elérték a lengyelországi Chmielniket, megölték a lakosság negyedét. Egy kamasz lány, Renia Kukielka, akinek családját Auschwitzba deportálták, szemtanúja volt, hogy csupán egyetlen zsidó fiú próbált meg szembeszállni az ellenséggel. Akkor megfogadta: csatlakozik az ellenálláshoz. Renia a háborúban elvesztette a családját, az otthonát, a barátait, egzisztenciáját, vasakaratától azonban semmi és senki nem tudta megfosztani. Nem volt sem idealista, sem forradalmár, csupán egy tanult, középosztálybeli lány, aki egyik napról a másikra egy hirtelen jött, könyörtelen rémálomban találta magát. Kamasz lányként kémkedett a nácik után, fegyvereket csempészett a gettókba, és átjutott a szigorúan ellenőrzött határokon.

Ő is egyike volt azoknak a női „gettóharcosoknak”, akik szembe mertek szállni a nácikkal, nevük azonban jobbára még ma is ismeretlennek számít.

Erről is olvashat még a cikkben:
• Miért döntött az írónő a téma mellett?
• Mi mindent tettek a női ellenállók? Hogyan csempésztek? Miként tartották fenn az álcájukat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!