Nyáry Krisztián: A kormány sem veszi komolyan a saját politikai mantráját

Nyáry Krisztián: A kormány sem veszi komolyan a saját politikai mantráját

Nyáry Krisztián (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

L Simon László olyan politikus volt, aki mindent teljesített, amit vártak tőle, de legalább vitatkozni még lehetett vele, és számos ponton meggyőzhető is volt – erről is beszélt Nyáry Krisztián, a Líra-csoport kreatívigazgatója a Magyar Hangnak. Bevallása szerint meglepte őt, hogy L. Simon László veszte néhány sajtófotó lett. – Olyan politikus volt, aki mindent teljesített, amit vártak tőle, de legalább vitatkozni még lehetett vele, és számos ponton meggyőzhető is volt – mondta. Nyáry arról is beszélt, a számok azt mutatják, a kormány hiába költött nagy összeget a kultúrára, az rosszul hasznosult, a számok romlanak. – Radikálisan csökkent a színházba, moziba, könyvtárakba, múzeumba és közművelődési intézményekbe járók száma. Egyedül ott van növekedés, amibe az állam nem nyúlt bele – vélte. 

Arról is beszélt, „nyilvánvalóan a kormány sem veszi komolyan a saját politikai mantráját”. – Azt képviselik, amit a mérések szerint képviselniük kell, nagy elvi felbuzdulást nem látok. Ezért van az, hogy mikor L. Simon Lászlóval beszélgetek, sokkal több mindenben egyetértünk, mint amennyit politikailag képvisel. De elmondható rengeteg más kormányközeli kulturális szereplőről is, hogy nem azért mondanak bizonyos dolgokat, mert egyetértenek vele, hanem mert ez elvárás feléjük – és politikailag hasznos – tette hozzá.

• Maradt olyan kultúrpolitikus, akivel még le lehet ülni?
• A kultúra leépülése miért nem érdekli az embereket?
• A Lírára kiszabott 12 milliós bírság ügye hogyan áll? Be kellett fizetniük?
• Érezteti a hatását a piacon, hogy a Libri kormányközelbe került?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!