„Mostanra világossá vált, hogy ez a kormány nem tud kormányozni” – interjú Palócz Évával és Róna Péterrel

„Mostanra világossá vált, hogy ez a kormány nem tud kormányozni” – interjú Palócz Évával és Róna Péterrel

Róna Péter és Palócz Éva (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

 

 

A 2010 után elvesztegetett évtized vezetett oda, hogy ma üres zsebbel kell szembenézni az országnak az energiaválsággal. Orbán Viktor a rossz történelmi hagyományokra építve hagyja ki a magyarokat saját sorsuk irányításából. A kleptokráciára épített magyar rendszer folyamatosan szembe megy az unióval, így kevés a remény a közösségi támogatásokról szóló megállapodások gyors aláírására. Palócz Évával, a Kopint-Tárki vezérigazgatójával, és Róna Péterrel, az Oxfordi Egyetem oktatójával beszélgettünk.

– Csőstül szakad az emberek nyakába a baj: rezsinövelés, a kata ellehetetlenítése, infláció, vállalkozások tömeges csődje. Mi lesz ebből?
Palócz Éva: Amióta az Európai Bizottság döntése értelmében nem kell tartani a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított három százalékos hiánycélt, a költekezés nagyon elfutott, így a költségvetésnek nincsenek eszközei, amelyekkel könnyíteni lehetne a lakosság terhein. Hideg zuhanyként érhetett mindenkit, hogy április másodikán még azt kommunikálta a kormány, mindenki fogyasszon annyi energiát, amennyire szüksége van, mi álljuk a számlát, majd július közepén már azt, hogy túl sokat fogyasztottál, ezért most megbüntetünk.

Róna Péter: Mostanra világossá vált, hogy ez a kormány nem tud kormányozni. Olyan intézkedéseket hoz, amelyeknek következményeivel nincs tisztában. Csak egy példa a sok közül: a katatörvény módosításáról a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy nap alatt kiderítette, hogy az végrehajthatatlan, így a kormány kénytelen volt utólag módosítgatni a jogszabályt. Nagy gond, hogy az Orbán-kormány szétverte a magyar közigazgatást, nem igen dolgoznak ott nagy tudású szakemberek, illetve hogy nincs kapcsolata azokkal a szakmai közösségekkel, amelyek felhívhatnák a figyelmet a szarvashibákra, amelyek rendszeresek a tevékenységében. Így sem makrogazdasági eszközök, sem szaktudás nem áll rendelkezésre, hogy kezeljék ezt a helyzetet.

• Mi vezetett oda, hogy ilyen rossz állapotban került a magyar gazdaság?
• Van-e esély az unióval való megegyezésre?
• Hova fordulhat az ország, ha nem lesz uniós támogatás?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!