Aki Gorkij vasalóját és Sztálin kezét is megőrizte

Aki Gorkij vasalóját és Sztálin kezét is megőrizte

Pécsi Sándor a Magyar Rádió 20-as stúdiójában 1962-ben (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Uram, nem az orromért szeretnek éngemet a nők – Szilvay professzort így fegyverzi le a magát Liliomfinak álcázott Szellemfi, majd kackiásan megigazítja lecsúszott nadrágját. Vérbő tréfák nagy étvágyú mestere ez a bájos ripacs, a Szigligeti-féle vándorkomédiás, akinek képe örökre összeforrott Pécsi Sándoréval.

Pécsi mindig ki akart lógni a sorból, különb vágyott lenni másoknál. Egy kilencéves korában kapott anyai pofon után határozta el: kitör a kispolgári közegből. Tizennégy éves koráig református papnak készült, de ekkor rádöbbent, a színház a valódi útja. Döntését azonban elhallgatta szülei előtt, mert tudta, úgyis elutasításra találna. A gimnáziumot követően szülei kedvéért iratkozott be a budapesti jogi karra, de két szemeszter után otthagyta az egyetemet. „Rendezőgyakornok lettem a filmgyárban. Filmrendező! Ez már másképp hangzott a családban, hiszen azt mindenki tudta, hogy egy filmes száz meg száz embernek parancsol. Ez pedig a kispolgári élet ideálja volt. Innen már csak egy vargabetű és mégiscsak színész lettem” – vallott a kezdetekről.

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent, 2022/12. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!