Pórul járt idősek Pannonhalmán: a magánotthonokban is súlyos probléma a rezsiválság

Pórul járt idősek Pannonhalmán: a magánotthonokban is súlyos probléma a rezsiválság

Sokan azt hiszik, ha bekerülnek egy nyugdíjasházba, már biztonságban vannak (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nemcsak az egyedül élő időseket hozhatja nehéz helyzetbe a brutális rezsiemelkedés, hanem a magánotthonok lakóit is. Egy konkrét, pannonhalmi eset kapcsán mutatjuk be, hogy milyen könnyen bajba kerülhetnek egyik napról a másikra a szerényebb nyugdíjjal rendelkező, otthonban lakó idősek. A szakértő szerint érdemes mérlegelni, amikor intézményt választunk: tény, hogy egy magánintézmény működhet jobban is, mint egy állami, de érdemes figyelembe venni, hogy előbbi lakóit közel sem védik olyan szigorú törvényi garanciák.

Idilli környezet, szép belső kert, otthonos szobák és kedves személyzet – ezek miatt is szeretik az idősek a pannonhalmi Szent Márton Nyugdíjasházat. Ám a rezsiárak elszállása most sok bentlakót igen nehéz helyzetbe hozott. A Magyar Hang információi szerint a magánkézben lévő nyugdíjasház augusztus közepén a növekvő energiaárakra hivatkozva bejelentette, hogy az addigi 144 ezer forintos térítési díjat 120 ezer forinttal megemelik szeptembertől, tehát havonta 264 ezer forintot kell fizetni – amiben még nincs benne az étkezések ára sem. Úgy tudjuk, a hirtelen, két hét alatt életbe léptetett emelés miatt a több mint félszáz lakó közül már többen is távozni kényszerültek.

Brutális emelés, költöző lakók

Bár a rezsiárak nyilvánvalóan minden intézményt nehéz helyzetbe hoztak – és forrásaink arról beszéltek, a nyugdíjasház épületére is ráférne a korszerűsítés –, több érintett szerint kérésük ellenére sem vezették le részletesen, hogy miért pont 120 ezer forinttal emeltek. Így volt olyan ügyre rálátó forrásunk, aki úgy vélekedett, az emelés „erkölcstelenül magas”.

• Hogyan látja a kialakult helyzetet a nyugdíjasházat fenntartó cég ügyvezetője?
• Mit javasol az ügyvéd azoknak, akik mérlegelik, milyen típusú idősotthonba költözzenek?
• Mi a baj a mostani rezsitámogatási rendszerrel?
• Milyen feladata lenne Pintér Sándornak a nyugdíjasházak szabályozásával?

A teljes cikket a Magyar Hang november 18-án megjelent, 2022/47. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!