Rácz András: Az ország vezetése igen-igen durva függésben lehet Moszkvától

Rácz András: Az ország vezetése igen-igen durva függésben lehet Moszkvától

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Rácz András Oroszország-szakértő nemrégiben felkerült a magyar kormánypropaganda céltáblájára, ám mint lapunknak adott interjújában elmondta, ez nem viselte meg. Sőt, néha kifejezetten viccesnek találta. A magyar lejárató kampányok ugyanis kanyarban sincsenek az oroszokhoz képest. A szakértő szerint nyilvános információk alapján nem lehet megindokolni, miért tartózkodik olyan konzekvensen a kormány Putyin kritikájától. És az adatok nem támasztják alá Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy az ukránok nem győzik emberrel a háborút.

Rácz András szerint nem meglepő, hogy az a nacionalista történelemszemlélet, ami már több mint egy évtizede jellemzi az orosz gondolkodást, idővel a tankönyvekbe is beszivárgott. Annál meglepőbb, hogy a magyar kormány szó nélkül tudomásul vette az ’56-os forradalom lealacsonyítását. Úgy gondolja, Putyinnak minden képessége megvan az öléshez, az uralkodáshoz viszont ennél több kell. 

• Miért nem elég az ölésre való képesség az orosz elit hűségének megnyeréséhez?
• Miből lehet arra következtetni, hogy az ukrán offenzíva, ha lassan is, de jó irányba halad?
• Milyen fényt vetnek Putyin uralkodására az ukrán csapások nyomán Moszkva egére magasodó füstoszlopok?
• Mikor jöhet el az a pillanat Magyarországon, amikor ki kell állnunk a politikai zaklatások ellen?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!