Adósságcsapdában: milliókkal tartozik több városnak a Szent János Kórház

Adósságcsapdában: milliókkal tartozik több városnak a Szent János Kórház

A Szent János Kórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Több mint fél éve vették át az állam által kijelölt központi kórházak az addig önkormányzati fenntartásban működő védőnői szolgálatokat. Az egészségügyi ellátórendszert gyökeresen átalakító törvény 2023 júliusától nem csak az einstandot írta elő, de a kórházak és a települések további együttműködését is – ez azonban nem mindenütt történik zökkenőmentesen.

A Magyar Hang információi szerint a szentendrei járásban több önkormányzat is konfliktusba került a területileg illetékes Észak-budai Szent János Centrumkórházzal. Az átalakításról szóló törvénycsomag kimondja, hogy a településeknek ingyen kell átadniuk a védőnői ellátást addig szolgáló ingatlan- és ingóvagyont az illetékes kórháznak – csakhogy ettől fogva a helyiségek karbantartása, takarítása, a rezsiköltségek rendezése az átvevőt terheli. Legalábbis terhelné, a centrumkórház ugyanis hónapok óta késik a számlák kifizetésével.

• Hol és mekkora összeg befizetésével maradhatott el Szent János Kórház?
• Hogyan próbálják megoldani a helyzetet a terhet átvállalni kényszerülő járási települések?
• Mi ütött tavaly 20 milliárdos lyukat a kórházak tavalyi költségvetésén?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!