Szétesett összefogók

Szétesett összefogók

Márki-Zay Péter az ellenzék politikusaival 2021. október 23-án (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Mit tegyen az a közel kétmillió magyar ember, aki a változásra voksolt, és ehelyett megkapta az immár örökösnek látszó változatlanságot? Akár a győztes, a vesztes oldalon is ugyanazt szerették volna: maguk előtt tudni-látni valakit (ez egyszer már/ most valakiket), akit érdemes követni, akiért érdemes akarni, lépni, tenni, akiben látni a változás reményét, a változtatás vágyát és akarását. Ez így kissé patetikus, de akkor is igaz. Ami borítja az egészet, az a változást akarók sokfélesége, hiszen még a változást se egyféleképp akarták, ha tetszik: akartuk. Jó találmány volt az előválasztás, de rossz ötlet volt az ünneplés a végén. A futamgyőzelem diadalünneppé vált, sokan érezték úgy, hogy igen, most sikerülni fog. Akik láttak már versenyző kajakozókat, emlékezhetnek rá: nem a kajak orrára figyelnek, hanem a mellettük evező ellenfeleikre. Abból tudják, mit kell tenniük a győzelemért. Esetünkben az ellenfél állva hagyta őket.

Hogy kiket? A sokféléket. Mert hiába fogták meg és emelték magasba egymás kezét, más-más gittet rágtak. Ők is és híveik is. Játsszunk el a gondolattal: nincs közös akarat, nincs összefogás, nincs egység, nincs közös miniszterelnök-jelölt. Ahány gittegylet, annyiféle akarata a változásnak, annyiféle tábor, annyiféle táborlakó, annyiféle miniszterelnök-jelölt, annyiszor 106 képviselőjelölt, mindegyik fölvértezett gladiátor, egymás ellen is az utolsó vérig, ember küzdj, a győztesek meg majd a történelmet írják.

• „Figyeljünk az ellenfélre. Pontosabban az ellenfelekre!”
• „Amíg nem lesz ebből a sok gittegyletből egyetlen párt, én nem kérek belőlük (belőletek). A sokféleségetek lesz a vesztetek, esélytelenek vagytok és maradtok.”

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!