Térdre, de nem imához

Térdre, de nem imához

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Parlamentben 2015. február 17-én (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Van, aki már régen térdel. Például a Podolják nevű ukrán f.sz. Ő már régen térdel, nagyra van tátva a szája, és a CIA áll előtte – írta Bayer Zsolt a blogján augusztus 4-én. A kormánypárti publicista Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szavaira reagált, aki a Hvg-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „Ukrajna azért harcol, hogy szabad maradhasson, afelől viszont szemernyi kételyem sincs, hogy Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle”. Akár figyelmen kívül is hagyhatnánk a Bayer szövegét motiváló szexuális frusztrációt, hiszen az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa látszólag semmilyen újdonsággal nem szolgál, ám a megbízhatóan bornírt felszín alatt sötét világok nyílnak.

A homoszexuális allúzió, illetve a hatalmi pozícióból következő erőszakot a felláció kényszerével összekapcsoló megfogalmazás árulkodó. Az ukrán elnöki tanácsadó a magyar miniszterelnök világpolitikai szerepére utalva a térdelést vélhetően a megadás metaforájaként alkalmazta, Bayer Zsoltot azonban nem könnyű átverni, ő rögtön felfedezte a történetben az orális szex lehetőségét. Értelmezését követve arra juthatunk, hogy az Egyesült Államok a CIA-t mint hatalmi szervet helyezné bele Podoljak szájába, ami a publicista logikája szerint egyet jelent a függetlenség elvesztésével. Mivel a kormánypropaganda Orbán Viktort követve hónapok óta mantrázza Ukrajna függő helyzetét – „többé nem szuverén ország” –, Bayer poétikus sorai azt a sztereotípiát juttathatják eszünkbe, amely az aktusban a hatalmi helyzet konzerválását feltételezi.

• Miért érdekes Bayer ízléstelen kirohanása?
• Hogyan lesz egyszerre kiszolgálója és reprezentánsa a rendszernek?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!