Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán közvetlenül érdekelt Putyin hatalomban maradásában

Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán közvetlenül érdekelt Putyin hatalomban maradásában

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó (Fotó: AFP via Europres/Ruslan Kaniuka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor valamiért közvetlenül érdekelt abban, hogy Putyin hatalomban maradjon – erről is beszélt az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tanácsadója a HVG-nek adott interjújában.

Mihajlo Podoljak azt mondta, hogy nagyon károsnak tartják a magyar miniszterelnök megnyilvánulásait, nem érti, mi történik a világban és különösen a most zajló háborúban. Ennek az a következménye, hogy nyilatkozataival rombolja a közös európai értékeket. Ezt Ukrajna szempontjából egyáltalán nem tartják fontosnak, hiszen Orbán Viktor szerintük semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs hatása a nemzetközi politikai folyamatokra és szabályokra. Szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket, ezzel közvetlen kárt okoz Magyarországnak. Mihajlo Podoljak szerint sokkal tisztességesebb lenne, ha Orbán Viktor döntene az EU-ból való kilépésről, és nem ragaszkodna a közös európai piachoz és a Brüsszeltől érkező pénzekhez.

A tanácsadó szerint attól függ, mennyi időre lesz szükség a magyar–ukrán kapcsolatok normalizálásához, hogy „ki lesz benne az új magyarországi kormányban”.

Az itthon nagy vitákat kavart ukrán nyelvtörvény kapcsán pedig arról beszélt, hogy Ukrajna egyetlen kisebbség jogait sem sérti meg, de vannak az államiság alapjait érintő alapvető szabályok. – Ha szükség van párbeszédre, akkor azt le kell folytatni, de szerintem nem nehéz megoldást találni – fogalmazott.