Orbán: Az ukránoknak elfogyott az erejük

Orbán: Az ukránoknak elfogyott az erejük

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ez a háború már régen nem az ukránok háborúja, persze ők szenvedik meg és el leginkább – mondta el Orbán Viktor a Kossuth rádión. Ismét arról beszélt, Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt, egy olyan ország, aminek nincsen pénzügyi bevétele, nem képes a saját civil életét sem működtetni, nemhogy a háborút finanszírozni. Pedig a háború nagyon költséges dolog, a modern világban ez még inkább igaz.

– Az ukránoknak elfogyott az erejük, ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát és működőképes állapotban a hadseregüket – vélte. Szerinte két kérdés van, az egyik, hogy az Egyesült Államok elnöke hogy dönt, hogyan fut neki a 2024-es őszi választásoknak, egy proxyháborúval lekötve, úgy, hogy költi a milliárdokat számolatlanul, vagy tűzszünettel, békével. Szerinte ez az amerikaiak döntése. A másik kérdés, hogy meddig bírja Európa. Ugyanis a miniszterelnök szerint Amerikának van „világpénze”, a dollár, amiből sokat tudnak előállítani pénzügyi manipulációkkal és műveletekkel, vagyis így tudnak a háborúra költeni, de „az euró másik kávéház”, mi nem tudunk olyan könnyen pénzt előállítani, min Amerika, itt csak onnan van pénz, ha a tagállamok bedobják a közösbe. A miniszterelnök az általa szorgalmazott tűzszünet és béke kapcsán nem vetette fel, hogy esetleg a háborút elindító Oroszországnak is lehetne felelőssége ezek elérésében.

Arról is beszélt, az is lehet, hogy Magyarország azért nem kapta meg az uniótól a neki járó pénzt, mert lehet, már odaadták az Ukránoknak.

 A miniszterelnök az élelmiszerláncokról és Tusványosról is beszélt, erről itt és itt írtunk.