Több éves átalakítást hajtottak végre néhány nap alatt az ukránok

Több éves átalakítást hajtottak végre néhány nap alatt az ukránok

Kidőlt villanyoszlop Mariupolban (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Az orosz agresszió kezdete után Ukrajna néhány nap alatt teljesen levált az orosz elektromos hálózatról, és sikeresen csatlakozott az európai hálózathoz. Ezzel olyan mértékű infrastrukturális átalakítást valósítottak meg az ukrán villamosmérnökök pillanatok alatt, amihez békeidőben is legalább egy év kellene.

Február 24-én, a hajnali órákban az ukrán elektromos hálózatot üzemeltető vállalat 72 órás tesztet kezdett. Próbaképpen lekapcsolták az ukrán elektromos hálózatot az oroszról – amivel mindig is kapcsolatban volt –, mert tesztelni akarták, hogyan tudják önállóan működtetni az áramellátásukat. A tervek szerint három nap múlva visszacsatlakoztak volna az orosz hálózatra, hiszen a másik opció – az európai hálózatra való csatlakozás –, bár immár öt éve folynak róla tárgyalások és előkészületek, 2023 előtt semmiképpen nem látszott technikailag megvalósíthatónak.

Aztán a tesztüzem megkezdése után négy órával megindultak a rakéták az ukrán nagyvárosok felé, és Oroszország, illetve Belarusz felől az oroszok számos irányból megtámadták az országot. A 72 órás elektromos teszt nagy valószínűséggel örökre szóló elválássá alakult. Bár Ukrajnában természetesen folyik önálló villamosenergia-termelés, számos atomerőmű működik vagy működött az országban, közöttük Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai, egy ország biztonságos áramellátását nem lehet izoláltan biztonságosan üzemeltetni. Ráadásul, ahogy a zaporizzsjai erőművet ért orosz tüzérségi támadás is bizonyítja, abban sem lehet igazán bízni, hogy az ellenség minimális belátással lenne az esetleges nukleáris baleset következményeivel kapcsolatban.

• Miért olyan bonyolult művelet rákapcsolódni egy külföldi hálózatra?
• El tudja-e magát látni Ukrajna energiával?
• Elegendő-e a kapcsolat ahhoz, hogy egész Ukrajna külföldről kapja az elektromosságot?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: ukrajnai háború