Válságban lopakodó egészségügyi reform

Válságban lopakodó egészségügyi reform

Orbán Viktor az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Összesen 983 milliárd forint felhasználásával indítaná útjára a kormány az egészségügyi ellátórendszer reformját. A program az 5900 milliárd forint európai uniós pénzből finanszírozott, összesen kilenc alprogramot tartalmazó Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv része, amelyet a Pályázat.gov.hu kormányzati oldalon tettek közzé és amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági következményeit enyhítse. 

Az egészségügyet érintő mindössze 14 oldalas, társadalmi vitára bocsátott dokumentum főbb pontjai a háziorvosi ellátás megerősítését, a centrumkórházak és megyei kórházak feladatainak szétválasztását, az egészségügyi ellátórendszer digitalizálását, az egészségügyi dolgozók megbecsülésének céljait rögzítik. 

A kórházközpontúság csökkentésének jegyében egyre több embert szeretnének átterelni a kórházi ellátásból az alapellátásba és a járóbeteg-ellátást végző szakrendelőkbe. Az alapellátás fejlesztésével a fő halálokot jelentő népbetegségek (2018-ban az összes halálozás csaknem felét a keringési, míg negyedét a daganatos megbetegedések okozták) megelőzését tűzik ki feladatul. Az alapellátásban a praxisközösségek létrehozása az elsődleges cél.

„Valószínű, hogy az összeg jelentős részét vas-beton fejlesztésekre fordítják.”

A részleteket és Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász véleményét elolvashatja cikkünkben a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!