Vona Gábor pártütése

Vona Gábor pártütése

A Második Reformkor párt zászlóbontása 2023. szeptember 9-én (Fotó: Vona Gábor Facebook-oldala)

Tovább fokozódik a zűrzavar a magyarországi ellenzék körében. Már eddig is túlkínálat volt a pártokból, de sebaj, majd én jobban fogom csinálni, hirdeti a miniszterelnök-jelöltként leszerepelt Márki-Zay Péter, a vagdalkozó Jakab Péter és Vona Gábor influenszer, megmondóember. Utóbbit lehet komolyabban venni, ugyanis ő mégiscsak tizenkét éven át vezette a Jobbikot, amelyik az ellenzék vezető pártja volt 2014 és 2018 között. Mégis nehéz feladatnak ígérkezik az öt százalékos parlamenti küszöb átlépése az általa frissen alapított Második Reformkor Párt számára, amelynek múlt szombati zászlóbontása sikerülhetett volna jobban is.

Demokratikus Koalíció, Momentum, MSZP, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, A Nép Pártján, Szocialisták és Demokraták, ISZOMM, Megoldás Mozgalom. Jelenleg tehát tizenkét olyan párt létezik a nem kormánypárti térfélen, amelyek többé-kevésbé érdemi életjeleket adtak eddig magukról (bár a Gattyán-féle szervezetről lehetne vitát nyitni). Megtartja alapító kongresszusát a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Néppárt, és visszatért a pártpolitikába Vona Gábor is, ez már összesen 14 párt. Nyilvánvaló, hogy alig akad olyan választópolgár, aki képes megjegyezni valamenynyi pártnevet, ezeknek a pártoknak az elnökeit (társelnökeit), frakcióvezetőit, valamint az egyes pártok főbb mondanivalóját. Napi többórás politikafigyelés szükségeltetik ahhoz, hogy a szavazópolgár képes legyen eligazodni a pártok sűrűjében, ám a magyarok csak nagyjából 10–15 százaléka intenzív hírfogyasztó, legalábbis a Mérték Médiaalemző Műhely néhány évvel korábbi felmérése szerint. A 2022-es országgyűlési választásokon megjelent 5,4 millió főnek talán csak az ötöde képes megmondani, melyik párthoz melyik politikus tartozik és nagyjából mit akar, a nagy többség jó, ha egy-két pártot és néhány politikusnevet ismer. Bezzeg a hatalom birtokosai térfelénél sokkal egyszerűbb a helyzet: Orbán Viktor kormányoz a Fidesz élén, és kész!

• Milyen pártrendszer lenne valójában kívánatos a NER ellenfelei számára?
• Kikhez szólhatott Vona zászlóbomtó beszéde?
• Mit lehet a volt Jobbik-elnök javára írni?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!