Radnóti Sándor: Nincs nem liberális demokrácia

Radnóti Sándor: Nincs nem liberális demokrácia

Radnóti Sándor esztéta (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nagyon nehéz nem foglalkozni Orbán Viktorral egy olyan rendszerben, amelyben minden az ő kezében összpontosul. Ez egy piramis, amelynek a tetején ő áll, minden lényeges kérdésben egymaga dönthet. Nem gondolhatja ma senki, hogy a törvények kerekei mozdultak meg akkor, amikor kiakolbólították az öt tanárt a Kölcseyből. Ez is Orbán döntése volt – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Radnóti Sándor. A 76 éves esztéta szerint a hatalmi struktúrát nem címek és rangok jellemzik, hanem hogy ki milyen gyorsan jut be Orbánhoz. Aki egy nap alatt, annak van a legnagyobb hatalma.

Beszélt arról is, hogy minden választás torzít, van, amelyik kevésbé, más jobban. De annyira a magyar sem, hogy a népakarat ne derülne ki belőle. Felmerült az Egyesült Államok példája, ahol az erős politikai intézmények, melyeknek ott több évszázados hagyományuk van, ellen tudnak állni, és képesek gátat szabni az autokratikus hatalomgyakorlásnak. – Ha nagyon szerette is volna, Trump nem tudott kiépíteni autokráciát, Orbán igen – fogalmazott.

• Mit rontott el az ellenzék, hogy még kevesebb választója lett?
• Szerencsés genetika kérdése, vagy kell mindig valami több is a hosszú élethez?
• A hatvanas-hetvenes években mennyire érezték úgy mások, hogy a világnézete okán fogalmaz meg bizonyos véleményeket?
• Milyen kritikák fogalmazódtak meg egykor Weöressel vagy Kassákkal szemben?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!