Hivatalossá vált az Index új szerkesztőségének névsora, a távozó indexesek fizetős lapot indítanának

Hivatalossá vált az Index új szerkesztőségének névsora, a távozó indexesek fizetős lapot indítanának

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 1-én, kedden megjelent az Indexhez érkezett újságírók listája az impresszumban. A portál új vezetése augusztus 27-én jelentette be a bő egy hónap alatt verbuvált stáb érkezését, akiknek felvételére azért volt szükség, mert a lap korábbi szinte teljes gárdája felmondott, miután Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Az impresszumban szereplő fényképes névsor több ponton megerősítette a korábban nyilvánosságra került információkat, vagyis a lap főszerkesztője Szombathy Pál, főszerkesztő-helyettesei Kitzinger Szonja, Balogh Ákos Gergely és Fekete-Szalóky Zoltán, vezető szerkesztője pedig Sztankóczy András lett.

Az új munkatársak között találjuk mások mellett a korábban a Magyar Nemzetnél, a Népszabadságnál és a 168 Óránál dolgozó Ágoston Zoltánt, a Magyar Narancsnak író Kovács Róbertet; Bugyinszky Györgyöt, aki a Népszabadságba, a Vasárnapi Hírekbe és a Magyar Narancsba is írt egykor; Buzna Viktort, aki 2011 és 2018 között a Magyar Nemzet bel- és külpolitikai rovatainak is munkatársa volt, majd a Klasszik Rádióban dolgozott; az LMP-közeli Jövő TV alapítóját, Szalai Szabolcsot; valamint a Nők Lapja és a Magyar Nemzet egykori újságíróját, Vig Györgyöt. A sportrovathoz ketten érkeztek a Nemzeti Sporttól (Ilku Miklós és Huber Tamás), mellettük az impresszumban Gáll Andrásként szereplő Ch. Gáll András, a Magyar Nemzet korábbi munkatársa tűnik fel.

Nem szerepel viszont a listán Szőcs László, a Népszabadság, a Napi Gazdaság, a Magyar Idők, majd a Magyar Nemzet munkatársa, akinek csatlakozásáról a Media1 számolt be korábban.

Az Index szerkesztősége már 2018 őszén kongatta a vészharangot. – Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. És van, amikor vészjósló a csönd. Talán ez a legrosszabb – írta akkor Tóth-Szenesi Attila, az Index korábbi főszerkesztője. A portál két éve egy lépéssel közelebb került a NER-hez, miután Spéder Zoltán üzletember eladta a cégeit a kormányhoz közel állóvevőknek. Az újságírók számára két dolog jelentett garanciát a függetlenségre, egyrészt az, hogy nem szólnak bele a tartalmi kérdésekbe, másrészt érintetlenül hagyják a szerkesztőséget. Ez utóbbi sérült meg Dull Szabolcs kirúgásával, és erre hivatkozva állt fel a portál majdnem teljes állománya.

Bodolai László korábbi nyilatkozatai alapján a főszerkesztő elmozdításának nem voltak politikai okai, a portál anyagi helyzete indokolta azt az átszervezést, amely miatt a Dull Szabolcs vezette szerkesztőség látványos demonstrációba kezdet, és ez Bodolai szerint veszélyeztette az Index helyzetét. Az aktív és egykori munkatársak nem osztották a vezérigazgató véleményét, Uj Péter korábbi főszerkesztő szerint már 2009-ben felmerült, hogy a portált át kell adni a Fidesznek (amelyet akkor még Simicska Lajos személyesített meg), az első kétharmad után pedig a párt azonnal nyomást helyezett az Indexre. Ennek a stratégiának volt része, hogy végül Vaszily Miklós, kormányközeli médiaszakember került a portál hirdetéseit intéző cég élére.

A távozó indexesek már a felmondásukkor megígérték, hogy új portált alapítanak, erről a lapról azóta kis cseppekben szivárogtatnak. Az „új Index” a Facebook-posztok tanúsága szerint várhatóan október 1-jén indulhat el, egy keddi videóból pedig az derült ki, hogy jó eséllyel fizetős lesz az oldal.

A Távozó indexesek nevű Facebook-oldalon nyilvánosságra hozott felvételen Munk Veronika, korábbi főszerkesztő-helyettes úgy fogalmaz: „Amikor majd lesz másik, akkor nagyon-nagyon kell az olvasók hozzájárulása. Az is látszik már, hogy ennek egy előfizetéses újságnak kell lennie”. Így tudnák folytatni azt a munkát, amit az Indexben elkezdtek.