Harmincan kaphatták el a koronavírust a budapesti kardvívó-világkupán

Harmincan kaphatták el a koronavírust a budapesti kardvívó-világkupán

Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza és Katona Renáta (b-j), a magyar női tőrcsapat tagjai örülnek, miután győztek az ukrán csapat ellen a Zarándi Csaba kard csapat-világkupaversenyen a BOK Sportcsarnokban 2021. március 14-én. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 A francia L’Equipe információi szerint a múlt hétvégi budapesti kardvívó-világkupa összesen mintegy 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak – vette észre a 444.hu.

Egy év után ez volt a járvány miatt leállt nemzetközi vívóélet első nagy nemzetközi rendezvénye, amelyet elvileg buborékban tartották, hogy ne jelenhessen meg a vírus. Mint azonban megírtuk, alighogy vége lett, nyolc résztvevőről derült ki, hogy koronavírusos, amit a magyar szövetség el is ismert a portálnak.

A Német Vívószövetség csütörtökön jelentette be hivatalos közleményben, hogy a német kardválogatott 4 tagja tért haza koronavírusosan Budapestről, köztük két vívó. A 444 megjegyzi, hogy a német Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) jelentős részben a magyarországi versenyen történt fertőzésekre hivatkozva ugyancsak csütörtökön megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek megrendezésének időzítését, illetve a Budapesten alkalmazott egészségügyi szabályok tényleges hatékonyságát. A japán szövetség pedig vizsgálatot indított annak tisztázására, miként fertőződhetett meg a Magyarországon szereplő csapatuk több tagja is koronavírussal.

A Német Olimpiai Sportok Szövetségének (DOSB) sportolói bizottságát vezető, világ- és Európa-bajnok kardvívó, Max Hartung többek között azt mondta, „ha több olyan versenyt rendeznek még, mint a budapesti, akkor mindenki beteg lesz”.

Eközben a Magyar Vívó Szövetség március 17-i beszámolójából az derül ki, hogy az Elnökség megítélése szerint „jelen helyzetben mindent megtett a szövetség a biztonságos és magas színvonalú rendezésért”, illetve hogy „a nemzetközi szövetség a visszajelzések alapján «mintaversenyként» tekint a BOK Csarnokban lezajlott eseményre”.

A portál újra megkereste a vívószövetséget, amely válaszában megírta: jelenleg 8 versenyző tartózkodik még Magyarországon, akik covidertőzöttség miatt egyelőre nem tudtak hazatérni. „A Magyarországot elhagyó versenyzők állapotáról informális tudomásunk van, annak nyomon követését a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) végzi”. Azt is hozzátették, hogy az olimpia közelsége miatt nem lehetett tovább halasztani a verseny megrendezését. Ez a verseny mintaként is szolgált a nemzetközi vívóélet újraindításában.

Mint hozzátették, a biztonságos megrendezéshez szükséges feltételeket a szervezők megteremtették, több fórumon, rendszeresen felhívták a figyelmet a szabályok betartására, továbbá azok betartatásra úgynevezett covidmarsallokat alkalmaztak. De szerintük „nem lehet eltekinteni a személyek egyéni felelősségétől sem egy ilyen esemény kapcsán a közös cél érdekében.”