Török Gábor: Új helyzet lesz Amerikában, és ez a magyar politikát sem fogja elkerülni

Török Gábor: Új helyzet lesz Amerikában, és ez a magyar politikát  sem fogja elkerülni

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon úgy néz ki, hogy Biden nyer. Nagyon szorosan – már ami az elektori helyeket illeti, hiszen országos összesítésben lehet akár 3 millió felett is az előnye, csak az nem számít. A szenátusban republikánus, a képviselőházban demokrata többség valószínű, bár itt is lehet még változás. A jogi viták elkerülhetetlennek látszanak, nagy valószínűséggel szavazatok is újraszámolnak majd, és minden bizonnyal Trump elnök megépíti a „legyőzni nem tudtak, elcsalták” narratívát. De a lényeg: új helyzet lesz Amerikában és a világban is – s ha tényleg így lesz, a magyar politikát sem fogja elkerülni – írta szerda délután öt óra után Török Gábor politológus a Facebook-oldalán az amerikai elnökválasztás kapcsán.

Ismert, Orbán Viktor és a magyar kormány egyértelműen Donald Trumpot támogatta, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Kormányinfón ezt újra megerősítette. Mint mondta, „szívből reméli”, hogy Trump győz, Egy esetleges Biden-győzelem esetén a magyar-amerikai politikai kapcsolatokról nem mondott konkrétumot, de azt ismét hangsúlyozta, hogy ők Donald Trumpot támogatják, míg Joe Bident Soros György.

Az ellenzéki pártok Joe Biden győzelméért szurkoltak, Fekete-Győr András Momentum-elnök a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában írt arról, hogy „Orbánnak Trump, Magyarországnak Biden kell!”

Arra készültünk, hogy megnyerjük a választást, és bizony, megnyertük a választást – jelentette ki magyar idő szerint kora reggeli beszédében Donald Trump. „Ez egy csalás és az amerikaiak átverése” – ezt állította azzal kapcsolatban, hogy néhány államban, például Michiganben és Wisconsinban egy bizonyos feldolgozottságnál egyszer csak megálltak az eredmények. Mindez azonban, mint élő közvetítésünkben is írtuk, valószínűleg mindössze a levélszavazatok számolásának elkezdésével függött össze.

Később ezt tweetelte: „Keményen dolgoznak azon, hogy Pennsylvania 500 000 szavazati előnye eltűnjön – ASAP. Hasonlóképpen, Michigan és mások!” Ezt a bejegyzést is elrejtette a Twitter. Egy pár perccel korábbi bejegyzésben pedig azon kesergett, hogy mindenütt Biden-szavazatokat találnak – Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában. „Ez nagyon rossz a Hazánknak” – írta.

Ekkor még kulcsfontosságú államokban zajlott a szavazatok számlálása, de több csatatér-államban is vezetett a hivatalban lévő elnök, így az elemzők nagyobb része is az ő végső győzelmét valószínűsítette. A következő órákban azonban elkezdtek érkezni a levélszavazatok, és az esélyek is Biden irányába kezdtek némileg elbillenni. A végső eredmény várhatóan csak péntekre derül ki, az biztos, hogy 270 elektor kell a győzelemhez.

Ezen három állam mellett Pennsylvaniában, Nevadában és Észak-Karolinában nem dőlt még el a kérdés, de ezekben sem áll egyértelmű nyerésre Trump, Sőt, Nevadában Biden vezet. Ezekben azonban várhatóan a következő napokban végeznek csak az összesítéssel.