Műszaki hiba a paksi atomerőműben: csökkenteni kellett a 2-es blokk teljesítményét

Műszaki hiba a paksi atomerőműben: csökkenteni kellett a 2-es blokk teljesítményét

Atomerőmű Pakson (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy villamos berendezés meghibásodása miatt 240 MW-tal csökkentették a paksi atomerőmű 2. blokkjának teljesítményét 2020. március 5-én 0.00 órakor – adta hírül honlapján az atomerőmű. Hozzátették, a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán, és az eseménynek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs, a másik három blokk működését nem befolyásolja.

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján közölte, „vezetői döntés alapján előre nem tervezett leterhelést hajtott végre a generátor meghibásodása miatt. A meghibásodás nem érint biztonsági rendszert. A blokk jelenleg a normál teljesítmény 50 százalékával üzemel”.

Utoljára decemberben volt hasonló, 100 MW-ot meghaladó nem tervezett teljesítménycsökkenés, akkor több alkalommal is – írta a Népszava. Mind az 1-es blokkot érintette, amely januárban főjavításon is átesett. Tavaly év végén az erőmű vízkibocsátási ellenőrző rendszeréhez tartozó mintavételi szivattyúk is elromlottak.