A mai naptól jelezhetik a tanárok, ha nem írják alá az új szerződésüket

A mai naptól jelezhetik a tanárok, ha nem írják alá az új szerződésüket

A parlament környékén is matricáztak tiltakozva a státusztörvény ellen (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok szeptember 29-ig nyilatkozhatnak arról, hogy nem akarnak tovább dolgozni a státusztörvény hatálya alatt, így nem írják alá a 2024. január 1-től életbe lépő új szerződésüket – írja a Telex. Ők felmondásuk után még november végéig tanítanak. 

A közoktatásnak már nyáron búcsút mondók nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták az őszt a felmondással – véli a portál. Emiatt az az ellentmondásos helyzet alakulhat ki, hogy sok tanár elkezdte a tanévet, majd két héttel később bejelenti, hogy nem folytatja a munkát. A távozó pedagógusok végleges számáról csak a hónap végén lesznek megbízhatóbb adatok. A cikk szerint a tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak az őszi és a tavaszi félévben. 

Péntek délután fél öttől folytatódnak az oktatási tiltakozások: a budapesti „Demokrácia Napi” tüntetésen a tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre vonulnak a tiltakozók. Ezután csatlakoznak a Fridays For Future klímatüntetéséhez, és a Lánchídon keresztül vonulnak az Alagút túloldalán felállított színpadhoz. Szimpátiatüntetéseket terveznek Londonban és Brüsszelben is.