Átlátszó: Dőlnek az állami megbízások Palkovics volt üzlettársának cégeihez

Átlátszó: Dőlnek az állami megbízások Palkovics volt üzlettársának cégeihez

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én. A Nagykanizsai Tankerületi központ a koronavírus-járvány miatti zavartalan digitális oktatás érdekében 48 eszközt osztott ki rászoruló tanulóknak az átmeneti időszakra. (MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a Poszeidon elnevezésű elektronikus iratkezelő program, amelyet az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése évi többmilliárd forintos bevételt hozhat a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak – írja az Átlátszó. Az SDA Informatika Zrt.-ről van szó, amely a fent említett rendszereket fejlesztette. 

Fauszt Zoltán az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben 14 évig volt Palkovics László jelenlegi technológiai és ipari miniszter üzlettársa, a cégből Palkovics 2014-ben szállt ki, a vállalkozás 2021-ben szűnt meg. A Közbeszerzési Adatbázis és az internetes archívum szerint egyébként az Informin’ Kft. soha nem kapott állami megrendelést, azonban lényeges elem a történetben, hiszen összeköti Fausztot és Palkovicsot. 

Fauszt Zoltán és Palkovics László (akkori oktatási államtitkár) 14 évnyi közös üzleti múltját még Hadházy Ákos derítette ki 2017-ben, aki akkor azt is összeszedte, hogy Fauszt cégbirodalma, az SDA-csoport addigra összesen 4,8 milliárd forint értékben kapott közpénzes megbízást 2011 óta.

A lap összesítése szerint 2008 óta összesen nettó 32,3 milliárd forintot nyertek közbeszerzésen az SDA-cégek, a megrendelések jelentős részét a Neptun támogatása és fejlesztése teszi ki, ez éves bontásban is több százmillió forintos bevételt jelent az SDA Informatikai Zrt.-nek az egyetemektől.

Az összeg persze intézményenként változik annak függvényében, hogy milyen szolgáltatásokat, hány modult rendelnek meg a Neptunhoz. A Semmelweis Egyetem például csak 3-4 évente alkalmanként 50 és 135 millió forint közötti összeget fizet a rendszer támogatásáért, és bár legutóbb már nagyjából 150 milliót költöttek erre, még ez is olcsónak mondható a többiekhez képest.

A Szent István Egyetem (2021. február óta Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) 2016-ban 218 millió forintot fizetett a Neptun bevezetéséért, és még 434 milliót a rendszer négyévnyi supportjáért. 2019-ben pedig az akkor használt 16 modul támogatásáért 282 milliót fizetett az intézmény, majd 2021-ben a fentieken kívül megrendelte a Humán Erőforrás modul és a Gazdálkodási Rendszer modul bevezetését is, és összesen 571 millió forintot fizetett az SDA Informatika Zrt.-nek.

Arra is emlékeztetnek, hogy 2010-es évek elején az általános- és középiskolákban is elkezdődött az elektronikus naplók használata, és az intézmények egy darabig maguk választhatták meg, hogy melyik szoftvert vásárolják meg az érdemjegyek, hiányzások és egyebek rögzítésére. Ez a szabadság azonban nem tartott sokáig. 2012. szeptember 1-jén az állam megalapította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK), és alárendelte az összes, addig önkormányzati kézben lévő iskolát. A KRÉTA bevezetése a közoktatásba fokozatosan történt: a 2016/2017-es tanévben az önként jelentkező iskolák tesztelhették, a 2018/2019-es tanévben viszont már minden állami fenntartású iskolában kötelező volt ezt használni. 2020-ban csak a rendszer gazdálkodási modulcsoportjának terméktámogatása került 272 millióba, az előadás-látogatásokat naplózó modul pedig 85 millióba. A KLIK pedig további 1,5 milliárdot fizetett ki az összes modul támogatására, valamint 2022-ig öt új modul bevezetésére.

A portál gyűjtése szerint a KLIK az SDA Informatika Zrt.-ből kivált eKréta Zrt.-vel további üzleteket is kötött: 2021-ben távoktatási rendszert rendelt az állami szerv nettó 1,6 milliárd forintért, és idegennyelvi felkészítő modult 2,3 milliárdért. Idén a KLIK eszköznyilvántartó modul bevezetésére nettó 1,6 milliárd forint, és az összes modul terméktámogatására a 2025. január 31-ig tartó időszakra nettó 11,4 milliárd forint értékben szerződött a céggel.

A portál részletesen ismerteti a Fauszt Zoltán többségi tulajdonába került cégek történetét, a további üzletekről ITT olvashat.