Elindult a honlap, ahol lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra

Elindult a honlap, ahol lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án (Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő este elindult a kormány hivatalos oldala, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. A vakcinainfo.gov.hu-n is megismétlik, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz – vette észre a Telex. Hangsúlyozzák, a 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak postai úton, nekik ehhez űrlapot küldenek ki.

Az internetes regisztráció során az alábbi adatok megadása kötelező:

  • név
  • lakcím
  • e-mail cím
  • telefonszám
  • TAJ-szám

Aki sikeresen regisztrált, és jóváhagyta a kapcsolattartást, annak azt ígérik, értesíteni fogják a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről.

A honlapon hangsúlyozzák, az oltás önkéntes és ingyenes. Arról is írtak, a koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltására várhatóan 2021-ben kezdődhet. „A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség. A Magyarországon engedélyezett vakcinákról és az általuk kialakított védettségről ezen a honlapon adunk ismertetőt.”

A regisztrációval kapcsolatban hangsúlyozták: ez biztosítja, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról, és arról is, hogy mikor kerül sor az oltásra. „Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb honfitársaink.” Ugyanakor a regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti, önmagában nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az az oltási terv alapján történik.

A honlap arról ír, Magyarország már eddig is 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben. A lekötött oltóanyagok között találunk oxfordi és amerikai vakcinákat is, a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.