Fizessenek a korrupt politikusok! – vita az EP-ben

Fizessenek a korrupt politikusok! – vita az EP-ben

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország és Magyarország került elő leggyakrabban, amikor az EU pénzügyi érdekei miatt, az uniós források felhasználása kapcsán fejtették ki aggodalmukat az Európai Parlament plenáris ülésén. A költségvetési ellenőrzési bizottság elnöke, a német Monika Hohlmeier meg is említette az egyik tipikus jelenséget: egypályázós közbeszerzéseket írnak ki, melyet aztán a döntéshozók ismerősei, barátai nyernek.

Hohlmeier szerint egységes fogalomrendszerre van szükség, készül is egy erre vonatkozó jogszabály. Ennek alapján kell majd meghatározni, hogy mi a rendszerszintű korrupció, aztán pedig gyors, preventív intézkedések kellenek – de ezek hiányoznak. Különösen nagy gondnak nevezte, ha a nemzeti irányítási rendszer nem működik – általában ezt szokták a legfőbb kifogásként felhozni a magyar gyakorlattal szemben. Monika Hohlmeier Csehországot nevesítette, szerinte nem szabad megengedni, hogy Andrej Babis miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő vállalatoknak uniós források jussanak.

Viola von Cramon-Taubadel zöldpárti politikus arról beszélt, hogy az EU oligarchákat finanszíroz EU-s pénzből és ezeknek csak egyike a cseh miniszterelnök. Úgy véli, hogy fontos szerepe lesz az Európai Ügyészségnek, ehhez azonban több pénz kell és az ügyészség költségvetését meg kell duplázni. A csehek tagjai az ügyészi szervezetnek, Magyarország nem.

Hatalmas a felháborodás Brüsszelben Kovács Zoltán botránya után | Magyar Hang

Többen beszéltek arról, hogy alapvető gond van az EU felépítményével, de csak a tüneteket tudják kezelni, az okokat nem. A csalást úgy lehet leküzdeni, ha a rendszert is átalakítjuk, tették hozzá. Ezzel nem értett egyet mindenki, a mezőgazdasági és a kohéziós alapok 95, illetve 98 százalékát ugyanis rendben használták fel.

Gyöngyösi Márton jobbikos politikus viszont azt mondta, hogy ellentétben a nagy ideákkal, a korrupció melegágyává váltak a mezőgazdasági és strukturális alapok, a döntéshozók pedig tudják ezt. Nem a versenyképesség ösztönzése történik, a rendszer tele van kiskapukkal, a reformokat pedig a döntéshozók szabotálják – mondta a magyar EP-képviselő.

A fideszes Deutsch Tamás azonban Gyurcsány Ferenc nevének kimondása nélkül „gyurcsányozott”: szerinte először az uniós intézmények működési gondjain kellene segíteni, mert jelenleg olyan személy is kap uniós támogatást, akinek felesége EP-képviselő, ő maga pedig ellenzéki pártvezető Magyarországon. Ez kizárásos alapon csak a Gyurcsány-Dobrev házaspár lehet.

Rónai Sándor, a DK politikus felszólalásában arra emlékeztetett, hogy oligarchavilág épült ki több országban, ahol a politikusok a gazdasági élet meghatározó szereplői. Figyelmeztetett, nem szabad arra várni, hogy ezek a kormányok majd együttműködnek az EU-val. Kitért arra is, hogy közben a polgárok kétszer fizetnek, egyszer, amikor adóznak és egyszer, amikor a EU-s büntetést kifizettetik velük. Azt javasolja, hogy adják a támogatást közvetlenül az érintetteknek, a korrupt politikusok pedig feleljenek saját vagyonukkal.