Három év a hatalmával visszaélő volt századosnak

Három év a hatalmával visszaélő volt századosnak

Fotó: Gerd Altmann/Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa azt a volt parancsnokot, aki szexre akarta kényszeríteni két női beosztottját. A katonai tanács két rendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a volt századparancsnokot. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a volt katona a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. A volt századparancsnok korábban tagadta a bűnösségét, de végül mindent bevallott, és az utolsó szó jogán bocsánatot kért mindenkitől.

A férfi 2019 januárjától – később elöljáróként – többször is arra próbálta rávenni az egyik sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, de a nő ezt minden alkalommal elhárította. Az elutasítást követően a század parancsnoka kritizálni kezdte a nő munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki. Miután az alárendeltje ennek ellenére sem volt hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni vele, a férfi több alkalommal, különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy tegyen eleget a felszólításnak.

A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni. Miután ő is visszautasította, a százados – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritizálni kezdte a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a Honvédségtől. A katona szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás elrendelését követően megszűnt.