Két hét alatt 1205 tanár hagyta el a pályát a státusztörvény miatt

Két hét alatt 1205 tanár hagyta el a pályát a státusztörvény miatt

Elég a lenézésből – az oktatásért tüntetnek 2022. november 18-án (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke se hagyta el a pályát, összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá” – nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormánypárti Magyar Nemzetnek.

A pedagógusokat sok szempontból nehéz helyzetbe hozó státusztörvényt július elején fogadta el a parlament, de az új jogállás el nem fogadásáról szeptember közepe és vége között kellett nyilatkoziuk (aki nem nyilatkozott, az automatikusan átkerült az új rendszerbe). Vagyis Rétvári szavaiból az következik, hogy az 1205 pedagógus az említett két hétben jelezte távozási szándékát. Ebben a számban így nincsenek benne azok, akik július eleje és szeptember közepe között döntöttek úgy, hogy a kormányzati lépések miatt nem folytatják a tanítást.

Az egy százalékkal arra utalt Rétvári, hogy a nagyjából 140 ezer, közoktatásban tanítónak ekkora része hagyta el a pályát. Nem tett említést ugyanakkor arról, hogy a szakszervezetek számításai szerint már a 2020/21-es tanévben is bő 20 ezer pedagógus hiányzott a rendszerből, és ha hozzávesszük a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők létszámát is, akkor már 35 ezer körül járunk. Ez a szám pedig azóta vélhetően tovább nőtt, amire most jött egy újabb 1205 fős távozói létszám. Ráadásul a rendszerből úgy hiányoznak legalább 20 ezren, hogy bő 9 ezer nyugdíjas pedagógust visszafoglalkoztatnak.  

Ezen legfeljebb szépíteni tud, hogy – mint a fideszes politikus megjegyezte – a szeptember 16. óta eltelt időben 460 új pedagógust sikerült a státusztörvény által megszabott feltételek között szerződtetni. (Már az idei tanév kezdete előtt is az látszott a nyilvános álláshirdetések alapján, hogy legalább 1600 betöltetlen pedagógusi állásra kerestek új embereket.) A felmondott tanárok Rétvári által közölt száma nagyjából egybevág a Pedagógusok Szakszervezetének, illetve a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének szeptember végi becslésével. Utóbbi, Horváth Péter akkor úgy számolt, hogy tankerületenként 20-25 kilépő lehet.

A fideszes államtitkár mostani statisztikája lényegesen magasabb, mint az a hozzávetőleges szám, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölt korábban, Gulyás Gergely ugyanis szeptember végén még csak körülbelül 700 távozó pedagógusról tudott. Sőt, maga Rétvári is arról beszélt korábban, hogy a távozók száma „ezrelékekben mérhető” lesz.

Rétvári interjúja – emlékeztetett a Hvg.hu – egy nappal azután jelent meg, hogy kiderült, az Oktatási Hivatal októbertől nem méri, hogy hány pedagógusi állás betöltetlen az iskolákban. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy véli, „a kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nem létezővé tenni a problémát”.