Már a látszatra sem ügyelnek: néhány napja alapított céggel nyert 8 milliárdot a NER-közeli exfocista

Már a látszatra sem ügyelnek: néhány napja alapított céggel nyert 8 milliárdot a NER-közeli exfocista

Vitorlások Balatonalmádinál (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás tavaly év végén éppen egy nappal azelőtt alapította meg élete első cégét, hogy megnyitották a több tízmilliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást szétosztó pályázatot – írja a G7. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-program részeként összesen 83,5 milliárd forinttal támogatta a nagy kapacitású szállodákat. A pénz, ahogy azt mi is megírtuk, jellemzően a NER-közeli vállalkozókhoz került, a G7 gazdasági szaklap által most bemutatott eset azonban még így is kiemelkedik a többi közül.

Sáfrány Tamás karácsony előtt alapított cége január elején adta be igényét a vissza nem térítendő támogatásra. Így másodszor is jól időzített, hiszen a túljelentkezésre hivatkozva január 7-én felfüggesztették a pályázatot. Azaz a tervezett bő három hónap helyett kevesebb mint három hétig lehetett pályázni, benne a jellemzően nem pályázatírással töltött karácsonyi-szilveszteri időszakkal.

A túljelentkezés ellenére Sáfrány sikeresen pályázott: cége összesen nyolcmilliárd forint állami támogatást nyert három hotel fejlesztésére, köztük egy ötcsillagos balatoni hotel megépítésére. A pár hetes vállalkozás úgy kap több milliárd forintot, hogy semmilyen információ nem lelhető fel róla, honlapja sincs, és elérhetőségnek is mindössze Sáfrány gmailes címe van megadva.

A váratlanul sikeres pályázatra magyarázatul szolgálhat, hogy Sáfrány közeli kapcsolatban áll a hozzá hasonlóan tiszakécskei Szíjj Lászlóval, aki a Fidesz kormányzása alatt az ország negyedik leggazdagabb embere lett, köszönhetően a jelentős állami megrendeléseknek. Sáfrány a Szíjj tulajdonába tartozó Minerva Pénzügyi Zrt. felügyelőbizottsági tagja, és egy olyan hotelben is vezető pozíciója van, amely szintén a milliárdos vállalkozóé.

Az MTÜ által kiosztott támogatások közül a legnagyobb összeget a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére, összesen 8 milliárd 632 millió forintot. Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels 14 vidéki szállodájának felújítására összesen 17,7 milliárd forintot kapott.

A Mészáros Lőrinctől és Tiborcz Istvántól Jellinek Dániel és Balázs Attila által megvásárolt Appennin Nyrt. egyik leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. 7 milliárd 350 millió forintot kapott a balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére, míg a balatonfüredi vitorlásközpont szállásfejlesztésére 4 milliárd 400 millió forint jutott a szintén e cégcsoporthoz tartozó Solum-Invest Kft-nek.

A G7 megjegyzi, a pályázat nem csak azért kirívó, mert egy gazdasági válsághelyzetben a politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedően gazdag vállalkozókat támogatja adófizetői pénzből. Újszerűségét az adja, hogy milyen áttetszően, a látszatra már csak minimálisan adva gazdagítja tovább az állam a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elitet.

A portál hozzáteszi, hogy a pályázat eredeti kerete összesen 20 milliárd forint volt, és éppen azért függesztették fel, mert az igények elérték ennek a többszörösét. A G7 megkereste az ügynökséget, de nem reagáltak a kérdésekre. A támogatások megnégyszerezése azért is nehezen érthető, írja a portál, mert a turisztikai ügynökség vezetője, Guller Zoltán is arról beszélt március végén, hogy a legfőbb prioritás a munkaerő megtartása, ami értelemszerűen kevésbé valósulhat meg, ha új szállodák építésére fordítanak tízmilliárdokat például bértámogatás helyett.

Guller azt is elmondta korábban, hogy a járvány miatt összeomló, 400 ezer embernek munkát adó turizmus kárainak enyhítésére egymilliárd forintos alapot hoznak létre. Vagyis, vonja le a következtetést a G7, miközben a munkájukat elveszítő tízezrek, és a járvány miatt nehéz helyzetbe került százezrek megsegítésére összesen egymilliárd forintot ad a kormány, az ország leggazdagabb emberei egy nehezen átlátható pályázat keretében, különös körülmények között kapnak 83 milliárd forint állami támogatást.