Elmaradt a csúcsdöntés Drávaszabolcsnál

Elmaradt a csúcsdöntés Drávaszabolcsnál

Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, jobbról a hajóállomás 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) lapunknak eljuttatott közleményében.

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, így tehát nincs utánpótlása az árhullámoknak. Mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek, ezért a felméréseket követően több helyen a legmagasabb fokozatról II. fokra mérsékelhetik a készültségi
szinteket. 

Várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik. A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek többek között ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat.

A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot. A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése. Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén – közölte a vízügyi főigazgatóság.