Novák Katalin: Csak az embereken múlik, mikor vehetjük le a maszkot

Novák Katalin: Csak az embereken múlik, mikor vehetjük le a maszkot

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2021. június 29-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többletforrást kell biztostani a kultúrstratégiai intézményeknek ahhoz, hogy a kultúra ismét minél szélesebb körben elérhető legyen – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta: a Nemzeti Kulturális Tanács arra kéri a kormányt, hogy sürgősen fogadja el a kultúrstratégiai intézmények hosszú távú működéséhez szükséges forrásokat biztosító, a 2021-2025-ös időszakra vonatkozó csomagot. – Az intézkedés idén 19, jövőre 20 milliárd forint többletforrást biztosítana a kultúrának, valamint kisebb tételek is elérhetők lennének ebben az ötéves időszakban – közölte.

Novák Katalin arról is beszélt: ha mindenki, aki regisztrált, felveszi az oltást, akár pár napon belül búcsút mondhatunk a maszkoknak. Az újraindításért felelős operatív törzs vezetőjeként is tevékenykedő miniszter szerint csak a magyar embereken múlik, mikor lélegezhetünk fel.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a kormány elfogadta a javaslatukat, így 5,5 millió beoltott elérése esetén „általánosságban búcsút mondhatunk a maszkoknak”. Ezzel együtt a védettségi igazolvány használata is szűkül: szállodákban, éttermekben, fürdőkben már nem lesz rá szükség, de lesznek tömeges zenés, táncos rendezvények, ahol továbbra is kelleni fog a kártya.

– Ha a regisztráltak minél gyorsabban felveszik az oltást, akkor néhány nap múlva is elérhetjük ezt a határt – mondta a miniszter.