Orbán Viktor a kopt pápát fogadta

Orbán Viktor a kopt pápát fogadta

Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 22-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország világszerte nagy hangsúlyt fektet a keresztény közösségek megvédésére.

A kijelentés azért figyelemre méltó, mert az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából Orbán Viktor illiberális vezetők sorát fogadta Budapesten, köztük a keresztényüldözésben is „érdemeket” szerző Erdogan török elnököt.

II. Tavadrosz a megbeszélésen megköszönte a magyar segítséget, egyebek mellett az egyiptomi diákoknak nyújtott ösztöndíj-lehetőségeket. Hangsúlyozta a család értékei melletti kiállás fontosságát is. II. Tavadrosz négynapos látogatást tesz Magyarországon a kormány meghívására. A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb szervezete. A hagyomány szerint Szent Márk evangelista alapította az észak-egyiptomi Alexandriában az I. század elején, ő volt a város első püspöke. Becslések szerint a 93 milliós lélekszámú, többségében muszlim egyiptomi lakosság mintegy 10 százalékát teszik ki a koptok.

Címkék: pápa, Karmelita, kopt