Törvénymódosítással készítik elő a Budapest Airport megvásárlását

Törvénymódosítással készítik elő a Budapest Airport megvásárlását

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feltöltötte oldalára a kormány a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvényt módosító tervezetet, amely szerint az állam tulajdonában lévő nemzetközi kereskedelmi repülőtér működtetése átengedhető állam alá tartozó gazdasági társaság számára – írta a Hvg.hu. A tervezet alapján a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni, amennyiben az állam tulajdonában lévő repülőtér működtetését állami befolyás alatt álló gazdasági társaság végzi. A javaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátották.

Szeptember közepén arról szóltak a hírek, hogy a kormány a Budapest Airport visszavásárlását egy francia céggel, a Vinci Airports-szal közösen képzelné el. A Bloomberg értesülései szerint legalább 4 milliárd euróba kerülne a kormánynak ez a vásárlás, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban el kéne adni még egy-két dolgot ahhoz, hogy létrejöjjön az adásvétel.

A törvénymódosítás a vásárlás előkészülete lehet, az akvizícióról szóló tárgyalásokat Nagy Márton vezeti, aki korábban azt is mondta, a vásárlás még idén lezárulhat. A tárcavezető úgy fogalmazott, a reptér nemzetstratégiai kérdés, ezért óriási hiba, de talán bűn is, hogy a Gyurcsány-kormány külföldi kézbe játszotta át. Hozzátette, megkezdődtek az egyeztetések, amelyek jelenleg is zajlanak, ezzel kapcsolatban azonban többet egyelőre nem oszthat meg. Annyit azért elárult, a Budapest Airport a Vodafone-ügyletnél nagyobb falat.

Címkék: repülőtér, vétel