Kormányközeli tulajdonosok kezében: mi vár az elhagyatott Preisich Szanatóriumra?

Kormányközeli tulajdonosok kezében: mi vár az elhagyatott Preisich Szanatóriumra?

Az egykori Preisich Szanatórium ma: áldatlan állapotok (Fotó: Magyar Kétfakú Kutya Párt/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szivek Norbert köreihez került a zugligeti Preisich Szanatórium elhagyatott épülete, de még mindig nem világos, milyen célra fogják használni az ingatlant. A Hegyvidéken, az új kerületi vezetéssel talán elérkezhet az időszak, amikor a tulajdonosoknak gondoskodniuk kell az állagmegóvásról és beszámolniuk arról, hogyan tervezik hasznosítani Buda egyik legértékesebb területét.

A Szilassy úton található Preisich Szanatórium épülete évek óta népszerű célpontja az urbex turistáknak (urban exploring: elhagyatott, vagy a nagyközönség által nem látogatható városi építmények felfedezésére épülő turisztikai ág – szerk.) és a kísértetjárta helyek iránt érdeklődő kirándulóknak. Nem véletlenül: a barokk stílusban épült villa filmbe illően hátborzongató atmoszférával bír.

Az egykor szebb napokat látott épület már húsz éve pusztul magányosan a zugligeti erdőben. Aki a környéken él, biztosan ismeri, talán már célzottan kirándult is arrafelé, vagy hallotta a kalandvágyó csoportok zaját, amely néha kiszűrődik onnan. Ottjártunkkor megállapítottuk, hogy az évek során semmi sem változott: bár az ingatlant nagyrészt lezárták, senki sem őrzi, és a roncsolódott kerítéseken könnyen át lehet mászni. Az épület belső folyosóin és szobáiban egykori páciensek dokumentumai hevernek szanaszét, néhány helyen pedig korabeli gyermekrajzok, valamint megmaradt kórházi ágyak is fellelhetők. Találkoztunk egy ide zarándokló fiatal csapattal is, akik elmondásuk szerint gyakran járnak erre. Számukra az elhagyatott villaépület misztikus hátteret biztosít a társasági eseményeikhez.

Depresszió, szorongás és rendezvényközpont

A pazar panorámával rendelkező villa a múlt században sokkal komolyabb funkciókat töltött be. A szanatórium névadója, Preisich Kornél, a Szent László Kórház korábbi elismert főorvosa, a 20-as évek elején vásárolta meg a Tündérhegy oldalában épült villát, hogy benne saját gyógyintézményt alapítson. A szanatórium 1929-ben nyitotta meg kapuit, és egészen a második világháborúig Preisich Kornél vezette, főként tüdőbeteg gyermekeket kezelve. A háború után a villát az ÁVH államosította és működtette. Ekkoriban az ingatlan továbbra is egészségügyi intézményként funkcionált, ahol tbc-s és mentális problémákkal küzdő pácienseket kezeltek. 1978-ban bezárták a szanatóriumot, majd egy évvel később újranyitották „Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Rehabilitációs Osztály” néven, járóbeteg-ambulanciával. Az udvar északi részén és a főépület mellett két új épület is készült, ezek mára menthetetlen állapotba kerültek. 1994-től az intézmény az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) részlegeként működött, ahol depresszióval, szorongással és fóbiával küzdő betegeket kezeltek. Harmatta János főorvos vezetésével az intézmény akkoriban korszakalkotó terápiás munkát végzett. Az OPNI 2007-es bezárása után a létesítmény a Szent István Kórház kihelyezett osztályaként működött 2009-ig, azóta az épület üresen áll.

Az ingatlan iránt egyre több üzletember érdeklődött, és a korábban ott dolgozó szakemberek emlékei szerint ekkor már felmerült az ötlet, hogy a területen szállodát vagy rendezvényhelyszínt alakítsanak ki. Az állam hosszú ideig nem tudta eldönteni, mihez kezdjen az ingatlannal, ami azért is különös, mert számos funkció betöltésére lenne alkalmas. Sólyom László köztársasági elnöksége idején felmerült, hogy államfői rezidenciát alakítanak ki itt, de a tervet gyorsan elvetették, mivel túl drága lett volna a terület felújítása. 2017-ben jelentős fordulat következett be az egykori szanatórium történetében: az állam árverésre bocsátotta. Onnantól kezdve NER-hez köthető üzletemberek váltogatták egymást a tulajdonosi pozícióban, de egyikük sem nyúlt hozzá érdemben, így az épület tovább pusztult. Ez egyébként meglepő, mert a tapasztalatok szerint a kormányközeli vállalkozók előszeretettel építenek lakóparkokat az ilyen értékes területekre.

2017-ben Botlik Balázs üzletember cége, a Property Miracle Kft. 509 millió forintért vásárolta meg az ingatlant, amihez 200 millió forintos hitelt kapott a Növekedési és Hitelbanktól. Botlik ekkoriban Farkas Flórián egykori sofőrjeként volt ismert. A cég azonban nem hasznosította az épületet, így az további hat éven át ugyancsak üresen állt. Helyi források szerint Matolcsy Ádám körei Botlik közreműködésével vendéglátóegységként tervezték hasznosítani az ingatlant, de ebbe az irányba sem történtek érdemi lépések.

Szivek szállodája?

Botlik cége, látszólag figyelmen kívül hagyva az ingatlan állagmegóvását és hasznosítását, 2021-ben eladta a tulajdonát Rókusfalvy Pálnak, a bormarketingért felelős kormánybiztosnak, valamint a Roxer Kommunikációs Kft.-nek. Rókusfalvy személye reményt adott a kerületieknek, hogy a villa megmenekülhet a pusztulástól, ám Rókusfalvyék is túladtak az ingatlanon, amely 2023-ban egy (akkor még) titokzatos tulajdonosi körhöz került.

Jelenleg az egykori szanatórium a Tündérhegy 2023 Kft. tulajdonában van, amely mögött a Hearts Vagyonkezelő Alapítvány és a HoldOn Investment Kft. áll. A Hearts Vagyonkezelő a NER-közeli üzletember, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori vezér, Szivek Norbert családjának érdekeltségébe tartozik. A Szivek család régóta közösen üzletel. A vagyont az azóta elhunyt családfő Szivek Ferenc alapozta meg, ezt igyekszik gyarapítani Szivek Norbert, valamint féltestvére – Szivek Ferenc első házasságából született fia – ifjabb Szivek Ferenc. Ők ketten számos vállalkozásban együtt vettek/vesznek részt. A Hearts képviselője jelenleg Szivek Ferenc, a vagyonkezelőt pedig tavaly októberben jegyezték be.A Hearts tulajdonában áll többek között az a Florion Invest Kft. is, amely már ismert a budai ingatlanberuházások kapcsán. A Szent János Kórház felett futó Virányos úton feküdt egy magányos telek, amelyet az önkormányzat hosszú ideig nem tudott hasznosítani. Végül szintén 2017-ben hirdették meg eladásra, és a 11 jelentkező közül egyedül a Florion Invest nyújtott be érvényes pályázatot. A cég a telekre hat darab, kilenclakásos társasházat tervezett – amelyeknek egyelőre csak a váza készült el. A Floriont alig egy hónappal korábban jegyezték be, mielőtt egyedüli érvényes pályázóként megszerezte volna az értékes területet, egyik tulajdonosa pedig Szivek Norbert felesége, Szivek Réka volt.

Ugyancsak az egykori MNV-vezérhez köthető a II. kerületi Apáthy-szikla feletti építkezés. A természetvédelmi körzet közelében fekvő telket szintén a Florion Invest vásárolta meg 2019-ben, ezt követően húztak fel rajta egy tájidegen luxusingatlant. Ahogy arról a Budai Hangban már írtunk, az önkormányzat keze meg van kötve az ügyben, a természetvédelmi és építési hatóságként fellépő kormányhivatal pedig nem találta problémásnak, hogy a főváros egyik legkülönlegesebb természeti képződményére ingatlan épüljön.

A romlás budai virága

A Tündérhegy 2023 Kft. másik tulajdonosa, az ismeretlen HoldOn Investment, szintén hasonló mintát követ, mivel a céget éppen a szanatórium épületének eladása idején alapították. A cég egyik tulajdonosa Botyánszki Péter, míg a másik a TV2 nagy vihart kavart műsorából, a Kőgazdag fiatalokból ismert, huszonéves Ágoston Filip. Ágoston március óta ügyvezető igazgatóként is tevékenykedik a cégnél, és saját elmondása szerint eddigi életében luxusrendezvények szervezésével foglalkozott. A helyzet önmagában azt sugallná, hogy az új tulajdonosok, akik ingatlanfejlesztéssel, bérbeadással és rendezvényszervezéssel foglalkoznak, felújítják vagy valamilyen exkluzív funkcióval látják el a villaépületet. Kerestük a Hearts Alapítványt és a HoldOn Investmentet is, hogy megtudjuk, milyen terveik vannak az ingatlannal, de nem kaptunk választ.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke – és a júniusi önkormányzati választáson a XII. kerület megválasztott polgármestere – szerint kiemelten fontos lenne az ingatlant megőrizni, és megakadályozni, hogy végleg lepusztuljon. A Budai Hangnak nyilatkozva azt mondta, hogy októbertől külön figyelmet fordítanak a kerületben lévő elhagyatott ingatlanok állagmegóvására. A szanatórium épületének szerkezete mára annyira elhasználódott, hogy ha a romlás tovább folytatódik, és az új tulajdonosok sem tesznek lépéseket, akkor a helyi védelem alatt álló értékes épületet előbb-utóbb le kell bontani. Kovács kiemelte azt is, hogy az ingatlan a kerületi elővédelmi jegyzékben szerepel, ennek célja, hogy helyi szinten is megóvják azokat az épületeket, amelyek nem állnak országos védelem alatt. Bár megpróbálták, sajnos a Kutya Pártnak sem sikerült lapzártánkig elérnie vagy érdemi információt nyernie az új tulajdonosoktól arról, hogy mik a terveik az ingatlannal, és eleget tesznek-e az állagmegóvási kötelezettségeiknek. Az ígéretük szerint azonban továbbra is követik az elátkozott egykori szanatórium épületének sorsát.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/33. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg augusztus 16-án.