Az ingatlanpiac állapota 2021 végén (x)

Az ingatlanpiac állapota 2021 végén (x)

Az ingatlanpiac változásai az utóbbi években igen jelentősek voltak. Az ingatlanárak 2015 óta szinte folyamatosan emelkednek. Ilyen léptékű emelkedésre már a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt példa. Cikkünkben rávilágítunk arra, hogy 2021 végén milyen állapotban van az ingatlanpiac, ezt mi okozta, valamint spekulálunk egy kicsit arról, hogy mire érdemes számítani a jövőben.

Az ingatlanárak alakulása 2015 óta

A családi ingatlanok áremelkedése 2015-ben kezdődött. Az egész lakáspiacot érintő áremelkedésnek több kiváltó oka is volt. Az árak legdrasztikusabban és leggyorsabb változása a budapesti ingatlanok körében kezdődött. 2015 elején egy körülbelül 75 négyzetméteres használt ingatlan 17 millió forintba került Budapesten. Ma a hasonló méretű lakások átlagos ára 36 millió forint körül mozog.

Ez az értéknövekedés nem csak a pénz vásárlóerejének csökkenése miatt érdekes, hanem azért is, mert 2015-ben és előtte nem volt olyan sok lehetőség előteremteni az önrészt egy ilyen lakásra, amennyiben ingatlan hitel volt a finanszírozási forma. 2021-ben azonban több különböző támogatás típus is elérhető a családi ingatlanok vásárlásához, az önrész fedezésére. Idén ugyanis lehetőség van beszámítani a CSOK-ot (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) és a babaváró hitelt is, mint önrészt. Habár ezekkel csak az önrész 75%-át tudjuk fedezni hivatalosan, a kettő kombinálása akár teljesen ki is válthatja az átlagosan közel 9 millió forintos önerőt.

Összességében tehát elmondható, hogy a kisgyermekes (vagy legalábbis gyermeket tervező) pároknak nincs sokkal nehezebb dolguk az ingatlanpiacon annak jelenlegi állapotában, a 2015-ös helyzethez képest. Arra érdemes azonban odafigyelni, hogy amennyiben saját önerő nélkül vágnak bele az ingatlanhitel felvételébe, az átlagkeresetük sokkal magasabb kell, hogy legyen, különben nem lesznek jogosultak a hitel felvételére. Egészen más viszont a helyzet a gyermektelenek vagy egyedülállók körében. Számukra az önerő előteremtése továbbra is egy hatalmad akadály, függetlenül attól, hogy eladó lakást vagy eladó házat keresnek. Sokan emiatt inkább albérletbe kényszerülnek.

Lesznek még olcsó ingatlanok Magyarországon?

Az ingatlanpiac folyamatos változásai miatt igen nehéz az ilyesmit előre jelezni. Az szinte bizonyos, hogy ha az ingatlanárak ilyen ütemben növekednek az államnak előbb vagy utóbb be kell avatkoznia a rendszerbe, hogy valamennyire elérhetővé tegye a lakhatást polgárainak. Számottevő visszaesésre azonban nem érdemes számítani a közeljövőben (1-2 év távlatában), az ingatlanok áremelkedése legalább addig folyamatos marad, amíg valamilyen külső hatás (például egy újabb válság, vagy állami beavatkozás) nem billenti át a kereslet és kínálat nyelvét egy a vásárlóknak kedvezőbb irányba. Még egy komoly gazdasági valóságtól sem várható azonban az ingatlanok tartós árcsökkenése. a 2008-a világválság például csak 6%-nyi árcsökkenést eredményezett. Erre jelenleg elég kicsi az esély, mivel a koronavírus helyzet okozta gazdasági nehézségeket is kibírta valahogy a világgazdaság, szóval hacsak valami egyéb vésszel nem kell számolni a gazdasági válság okozta ingatlanpiaci árcsökkenést le is húzhatjuk a listáról.

Hosszabb távon pedig, ahogy korábban is írtuk az állami beavatkozás hiányában továbbra is áremelkedések várhatók.

Címkék: ingatlan