Még nem tudni, mennyire verte szét a zöldségszezont a szélsőséges időjárás

Még nem tudni, mennyire verte szét a zöldségszezont a szélsőséges időjárás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre még nincsenek pontos információk arról, országosan mekkora kárt szenvedtek el a szabadföldi zöldségek a hétvégi viharok és a heves esőzések következtében. Néhány mélyebb fekvésű területen megállt a víz, itt az a kérdés, hogy mennyi ideig marad a területen. Tavaly ugyanis volt olyan csemegekukoricatábla, amelyet félméteres magasságban öntött el az ár, de mivel hamar levonult, az állomány különösebben nem károsodott – közölte a Világgazdaság megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

– Az idei zöldségszezont is meghatározza az időjárás: a korai vetésű zöldségek, mint a sárgarépa, vagy a hagyma vetése késett, hűvös időben pedig lassabban is fejlődtek a növények. Később a hőség nyomta rá a bélyegét a növények állapotára, egyes egyébként öntözött területeken előfordult, hogy nem tudják biztosítani a szükséges vízmennyiséget. A zöldborsónak ugyanakkor a szokatlanul hűvös, tavaszi–nyár eleji időjárás kedvező volt, az ezek után érkezett nagy hőségben viszont már nem érezte jól magát a növény. A csemegekukorica-állomány jó állapotú, köszönhetően annak, hogy a termelés döntő része olyan termőkörzetekben folyik, ahol az öntözés megoldott – olvasható a cikkben.

A gyümölcsként fogyasztott, de a kertészek által a zöldségek közé sorolt görögdinnye termőterülete idén tovább csökkent, a kisebb, 1-2 hektáros terület dinnyét termesztő termelők az elmúlt évek piaci és időjárási anomáliáit megelégelve adták fel a termesztést. A szakemberek várakozásai szerint ugyanakkor idén kifejezetten jó minőségű lehet a dinnye, a szezon sikerességét azonban alapvetően befolyásolja majd, hogyan sikerül az export, mivel az elmúlt években a német és a lengyel piacon is piacvesztést voltak kénytelenek elszenvedni a hazai dinnyeexportőrök, az olasz áru térnyerése miatt.

A szakmai szervezet szerint is fontos lenne a belföldi fogyasztás növelése, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magasan szárnyaló árak. A KSH adatok alapján egy év alatt 17 százalékkal drágult egy átlagos zöldségkosár.

Egy, a FruitVeB által idézett tanulmány ki is mutatta, hogy az elmúlt években megnövekedett a vásárlási gyakoriság, viszont a vásárolt mennyiségek nagymértékben visszaestek – emlékeztet cikkében a Világgazdaság.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bródy Jánossal, Orosz Annával, Tóth Gabival, Kemenesi Gáborral és Szakonyi Károllyal. Uradalom állami pénzből a Nyírségben. A Burkáéktól visszakövetelt pénz nyomában. Keresse a friss Magyar Hangot,  Bűvös Szakács-melléklettel!

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt