Medvék lepték el a Transzfogarast

Medvék lepték el a Transzfogarast

Medvék a Transzfogarason (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Románia egyik legnépszerűbb turistalátványossága a 7C jelzésű országút, mely a Fogarasi-havasok központi részét át vezet, összekötve Erdélyt a Kárpátokon-túli területekkel. A szerpentines útvonal csak nyáron, alig pár hónapig van van nyitva, máskor ugyanis állandó a lavinaveszély.

Az út legszebb része a Szeben megyei Alsóárpás és Curtea de Argeș-t összekötő szakasz: összesen 830 híd, 27 viadukt, valamint öt alagút segítségével vezet át a hegyen, legmagasabb pontja 2042 méteren van. Az útszakaszt Nicolae Ceaușescu parancsára építették a hetvenes években: állítólag a diktátor attól tartott, hogy az 1968-as prágai tavasz után a szovjet csapatok Romániát is megszállják, így kellett neki még egy katonai szállítási útvonal a Kárpátokon át. Az utat többnyire sorkatonák építették, és a hivatalos adatok szerint is negyvenen életüket veszítették különféle munkabalesetekben – az emberáldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet, e sorok írójának egyik rokona is ott lelte halálát.

A festői útszakaszon áthaladva a tetőn érdemes megállni, ha van hely a fizetős parkolóban. A Bilea-tó környéke, ahogy azt a drónfelvételeken is láthatják, fantasztikus, és a vendéglátóhelyeken a kürtőskalács mellett olyan román különlegességeket is kóstolhatunk, mint a pásztorok kedvenc étele, a bulz – ez puliszkába csavart juhtúrót jelent, és a gombócot parázson sütik meg.

Néhány napja Bukarest felől haladtunk át a Transzfogarason egy nemzetközi újságírócsoporttal a Románia Vonzó program keretében (lásd keretes írásunkat), és a Vidraru-tótól a hegy másik oldalán lévő első településig (Alsóárpás) összesen 18 medvét számoltunk össze, több esetben bocsokkal. A vadállatok az autósoktól megszerezhető élelem reményében telepedtek le az út mellé, vagy némely esetben az út kellős közepére.

A Transzfogaras népszerű célpont a motoros és biciklis turisták számára is, ám utóbbiakat könnyen tekintheti prédának a medve – a hatóságok azt javasolják, hogy egyedül senki ne induljon útnak, és ha medvét látnak a távolban, várják meg, amíg egy autó érkezik és csak akkor haladjanak át előtte biciklivel.

Bár Romániában tilos a medvék etetése, a kísértésnek sokan nem tudnak ellenállni. Egy hónapja nagyot ment a romániai közösségi médiában egy videó, melyen az látszik, hogy egy ukrán rendszámú autóból kiszáll két férfi, és elkezdik etetni a mellettük ülő medvét, amelynek egyik bocsa picit távolabbról figyel. Amikor elkezdték pitiztetni a vadállatot, az megunta a játékot és rátámadt az egyik férfira, aki a földre esett. Vélhetően a vadul dudálni kezdő autók hangja mentette meg az életét, mert ennek hatására a medve is elszaladt.

Pár hete egy eset nem végződött ennyire szerencsésen: a Prahova-völgyben a Jepii mici nevű népszerű turistaösvényen túrázott egy pár, amikor a medve megtámadta őket. A férfi elszaladt, a 19 éves lányt megölte, elhurcolta és részben felfalta a vadállat – a medvét később a vadászok kilőtték.

Európai Uniós támogatással indult el idén májusban a Romania Attractiva (Vonzó Románia) program, melyhez többnyelvű – köztük magyarul is tudó – honlap és mobiltelefonos applikáció társul. A kulturális turizmus népszerűsítését szolgáló kezdeményezés 12 tematikus turisztikai útvonalat foglal magában országszerte, 275 meglátogatandó látnivalóval. Kastélyok, erdélyi kúriák, erődtemplomok, hagyományos építészetű falvak, moldvai kolostorok, a Duna-delta kulturális értékei, valamint Szent László királyunk útvonala egyaránt választható, de van gasztronómiai túra és a román bojári élet udvarházait bemutató útvonal is.

Az applikációban és a honlapon minden egyes állomás történetét megtaláljuk, néhol 3D animációval és/vagy virtuális túrával kiegészítve. A mobilalkalmazás offline is használható, így a mentett tartalmak akkor is elérhetőek, ha a készüléken épp nincs térerő. Honlap: www.romania-atractiva.ro

Címkék: Románia, Erdély, medve