Még durvább lehet jövőre a koronavírus támadása

Még durvább lehet jövőre a koronavírus támadása

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új hullámban támadhat télen a koronavírus, ami a szezonális influenzával együtt még nagyobb válságot idézhet elő az egészségügyben – idézi Robert Redfield, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatójának szavait a Washington Postnak adott keddi interjúra hivatkozva a Qubit.hu

– Fennáll a lehetőség, hogy a vírus újabb támadása jövő télen még nagyobb nehézségeket okoz majd, mint a mostani hullám. Amikor ezt másoknak említettem, nem is nagyon értették, miről beszélek – fogalmazott Redfield, aki szerint az lesz a legnagyobb baj, hogy egyszerre kell majd kezelni az influenza- és a koronavírus-járványt. Még ha az influenzára van is oltás, valamint gyógyszerek, amelyekkel kezelni lehet a tüneteket, attól az még ugyanúgy potenciálisan halálos betegség maradt – tette hozzá.

A mostani influenzaszezon szeptember óta tart, és bár idén kevésbé aktív a vírus, a CDC adatai szerint így is 168 gyerek halt bele a fertőzésbe az Egyesült Államokban, emellett sokakat kellett kórházban kezelni miatta. A tavalyi influenzaszezonban 34 200 amerikai halt meg, és becslések szerint összesen 35,5 millióan lettek betegek (a koronavírus mostani amerikai mérlege csaknem 820 ezer fertőzés és több mint 45 ezer halott).

Redfield szerint a kétféle vírus egyidejű elszabadulása a mostaninál is jelentősebb terhet róna az egészségügyi rendszerre, amely egy sima influenzaszezonban is kifeszítve dolgozik.