Minden evés közben dől el, még a politikában is a vacsoraasztal mellett születnek a fontos döntések – mondja a Kultúrtájban György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, akivel a hamarosan megjelenő Pörc című könyve apropóján beszélgettünk a magyar(országi) konyháról, a csúcsgasztronómia sznobizmusáról, a leépülő mezőgazdaságról és az egész várost betöltő halászlé-illatról. Több tízezer megtett kilométer, több mint 120 helyszín és megszámlálhatatlanul sok fogás és élettörténet – ez lett a Pörc, amely egyszerre gasztronómiai kalandtúra, ízes szociográfia és őszinte látlelet az ország (nem csak konyhai) állapotáról. „Figyelem! Ez nem a sokadik süteményillatú skanzen-szakácskönyv” – áll a kötet leírásában, és ennek szellemében zajlott a beszélgetés is, vagyis senki ne számítson eltartott kisujjra és vargányahabon érkező szuvidált szárnyas mangalicára. – Ki merem jelenteni, hogy az étkezés terén rosszabbul állunk, mint a nyolcvanas években – fogalmaz György Zsombor, aki szerint a fine dining valóban nagy eredményeket ért itthon is, de ami a mögött van, az egyre szomorúbb képet fest az országról. – A hatalom csak a badacsonyi luxus szőlőbirtokot látja a magyar vidékből, miközben a Balaton például gasztronómiai sivatag.
• Miért nem váltak valóra az Orbán-kormány 2010-es ígéretei a mezőgazdaságban?
• Valóban olyan nagy a különbség az ország keleti és nyugati fele között?
• Mi az a gasztronómiai sznobéria, és miért a zsírban tocsogó dac a válasz rá?
• Létezik magyar mediterrán vidék?
• Melyik (vár)megyénk okozta a legnagyobb meglepetést?
• Hová tűntek a kiskertek és miért van egyre kevesebb gyümölcsös?
György Zsombor könyvéről minden információt megtalál ITT >>>