Az oligarchák országát hagyta örökül a világ legkorruptabb államfője

Az oligarchák országát hagyta örökül a világ legkorruptabb államfője

Motorok és személyautók az indonéziai Bandungban (Fotó: Unsplash)

Mennyit veszít az ország, amelyik nem képes legyűrni a korrupciót? Indonézia példája azt mutatja, hiába a természeti erőforrások bősége és a kedvező világpolitikai konstelláció – a társadalmi igazságosság és a gazdasági felemelkedés elmarad. Jakartai tudósítónk jelenti.

November végén nagy fogásról számolt be az indonéz média: maga a halászati miniszter akadt horogra. A hivatalos útról hazatérő Edhy Prabowót és feleségét a korrupció ellenes szervezet (KPK) nyomozói várták a reptéren. Kattant a bilincs, a csomagjukból pedig Rolex órák, Louis Vuitton és Hermès táskák kerültek elő. A luxusbevásárlást nem a családi malacperselyből finanszírozták, a pénz korrupcióból származott. Edhy Prabowo úgy jutott sok pénzhez, hogy miniszterként eltörölte az Ázsia-szerte keresett csemegének számító homárlárva exporttilalmát, majd exkluzív kiviteli engedélyekkel szórta meg párttársait.

Néhány nappal később aztán a szociális miniszter akadt fenn a KPK rostáján: Juliari Peter Batubarát 1,2 millió dollár kenőpénz beszedésével gyanúsítják. Esetében súlyosbító tényező, hogy a koronavírus-járvány legelesettebbjein nyerészkedett. Az állami segélyprogram részeként ugyanis 10 millió család számára juttatott a kormány alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagot, ám a helyzetbe hozott közvetítők minden túlárazott csomag után előre megbeszélt összeget csurgattak vissza a miniszternek. Nem kizárt, hogy a hivatalosan kihirdetett vészhelyzetre tekintettel Batubarát halálbüntetésre ítélik.

  • Ki volt a világ legkorruptabb államfője?
  • Miért mondják, hogy itt az oligarcháknak van országa és ők a demokrácia parazitái?
  • Hogyan hajtják uralmuk alá a médiát?

Olvassa el a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!