Hogyan lehet ellopni 13 tonnás hajócsavarokat Oroszországban?

Hogyan lehet ellopni 13 tonnás hajócsavarokat Oroszországban?

A Beszpokojnyij romboló FOTÓ: WIKIMEDIA/OROSZ VÉDELMI MINISZTÉRIUM

Mintha Guy Ritchie rendezte volna ezt a sztorit: a nemrégiben leszerelt orosz romboló volt kapitánya nehézfiúkból álló bandájával ellopja a saját hajója két, egyenként 13 tonnás hajócsavarját, sőt a nyomok eltüntetése érdekében álpropellert tesznek a helyükre. Pedig az orosz fegyveres erőknél nem annyira példa nélküli a lopás. Pár hónapja az atomháború esetén a levegőbe emelkedő főhadiszállásként üzemelő repülő rádióit lovasították meg.

Nem gyakran esik meg, hogy az orosz fegyveres erők nyomozóhatóságának kalinyingrádi vezetője, Szergej Sarsavik vezérőrnagy olyat nyilatkozik az Interfax hírügynökégnek, hogy abból szerte a világon krimikomédiába illő szenzáció lesz. A vezérőrnagy a fennhatósága alá eső terület fegyveres erőinél elkövetett bűncselekményekről beszélt, amelyekről elmondta, hogy a Covid-19-világjárvány dacára több dolguk van a katonai nyomozóknak, mint valaha.

Az ügyosztály egyik sikereként említette a Beszpokojnyij (Nyughatatlan) nevű, Szovremennij-osztályú romboló hajócsavarjainak kalinyingrádi ellopása után folytatott vizsgálat közelgő lezárását. A kalinyingrádi terület földrajzilag nem érintkezik Oroszországgal, Lengyelország és Litvánia közé ékelődik a Balti-tenger partján. Rendkívül élénk az orosz katonai jelenlét a térségben, Kalinyingrád az orosz balti-tengeri flotta főhadiszállása.

  • Mit lehet tudni a nem mindennapi lopásról?
  • Mennyit érnek a meglovasított alkatrészek és kik lehettek benne a „buliban”?
  • Milyen, ennél is kényesebb ügybe keveredtek már korrupt katonák?

A válaszokat és a teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang január 22-én megjelent 2021/4. számában vagy a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!