Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kétes eredményeket hozott az arab tavasz „egyetlen sikertörténete”

Szerző: | 2021. január 31., 15:30 | Külföld, Magyar Hang Plusz

Tunéziai zászlót lengetõ tüntetõk megemlékezést tartanak az arab tavasz nyitányát jelentõ tunéziai forradalom második évfordulója alkalmából 2013. január 14-én Tuniszban (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara)

Habár Tunézia viszonylag kevés áldozattal vészelte át a tíz évvel ezelőtti eseményeket, a jázminos forradalom sokak számára óriási csalódást hozott. Sorozatunkban az arab tavaszban érintett országokat mutatjuk be, mi történt akkor és hogyan állnak most. A tíz évvel ezelőtti fegyveres felkeléssorozat valószínűleg még hosszú időn át meghatározza nemcsak az arab világ, hanem kontinensünk jövőjét is. A 2010 végén elindult forradalmi hullám ugyanis többmilliós menekültáradatot indított el Európa felé, és alapvetően átrendezte a nemzetközi erőviszonyokat.

HIRDETÉS - AIP

Ha van a tíz évvel ezelőtti tunéziai forradalomnak gyújtópontja, az bizonyosan az az esemény volt, amikor 2010. december 17-én Mohammed el-Búazízi utcai árus felgyújtotta magát Sidi Bouzidban a helyi önkormányzat épülete előtt. A férfit korábban éveken át vegzálta a rendőrség, rendszeresen elkobozták a terményeit arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a szükséges engedélyei. Végül aztán a pohár akkor telt be, amikor egy nap egy női önkormányzati tisztviselő kereste meg, aki elkobozta a mérlegét, sőt miután civakodni kezdtek, még pofon is vágta a férfit. Ez az arab világban óriási sértésnek számít.

  • Hogyan eszkalálódtak tíz évvel ezelőtt az események?
  • Mi történt a következő években?
  • Hogyan áll most Tunézia? Tényleg sikertörténetről beszélhetünk?

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: arab tavasz, Ben Ali, Iszlám Állam, jázminos forradalom, terrorizmus


Pin It on Pinterest