Brisbane, avagy a verseny halála

Brisbane, avagy a verseny halála

Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/EPA)

Nagyon úgy fest, újabb illúzióval lehetünk végleg szegényebbek. A sportról eddig is csak erős megszorításokkal állíthattuk, hogy az emberek közötti versengés azon terepe, ahol világos szabályok, egyenlő feltételek mellett kizárólag a teljesítmény dönt. Sokszor kellett csalatkoznunk ebben a hitünkben. De a tévesen elvett/megítélt gólok, fel- és lepontozások és egyéb tévedések, sandaságok ellenére még mindig hihettünk abban, hogy a (verseny)sport hosszú távon igazságot szolgáltat.

De mit gondoljunk arról, ha a sport nemes eszményét óvni és hirdetni hivatott Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azelőtt eldönt és lezár egy versenyt, hogy a szereplők egyáltalán kifutottak volna a pályára? A jelek szerint ugyanis ez történik a 2032-es nyári játékok odaítélésével. A NOB az egész sportvilágot meglepve bejelentette, hogy az előzetes felmérések alapján Ausztrália harmadik legnagyobb városát, Brisbane-t preferálja, és tárgyalásokat kíván folytatni vele a lehetséges rendezésről. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) reakciójában jelezte: „Semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal.” Azt is megjegyezték, az odaítélés folyamata nem egyértelműen szabályozott.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: olimpia, NOB, szotyola