Végvári csata: Kemény dió az ellenzéknek Sopron

Végvári csata: Kemény dió az ellenzéknek Sopron

A soproni tűztorony és városháza (Fotó: Wikipedia/Thaler)

Sopron és környéke hosszú évek óta vonzott sokakat az ország szegényebb régióiból. A Fidesz pedig sok parlamenti ciklus óta stabilan tartja magát a poncichterek, vagyis német ajkú szőlősgazdák városában. Az előválasztáson Jakál Adrienn (Párbeszéd) és Simon Zoltán (DK) önkormányzati képviselők és Brenner Koloman (Jobbik) mérkőzhet meg a jelöltségért – akárki indul végül közös ellenzéki jelöltként, nehéz dolga lesz 2022-ben.

Sopron igazi polgári város, festői központtal, körben gyönyörű vidékkel. Jó itt élni, biciklizni a hétvégéken, és ha úgy adódik, a magyar fizetés dupláját vagy tripláját megkeresni a határ másik oldalán – ez az általános vélemény a városról, az itt élők és az elszármazottak körében is. Ezeken az előnyökön az sem változtat, hogy ha soproni lakosokat kérdezünk, szinte biztosan panaszkodnak a városban uralkodó közlekedési káoszra és zsúfoltságra, esetleg a magas lakásárakra. És arra is, hogy egyre többen települnek be az ausztriai munkalehetőségek miatt a szegényebb kelet-magyarországi régiókból is. Ez feszültséget okoz, hiszen egy 62 ezer lakosú város infrastruktúráját használják.

A soproni választókat mégsem lesz könnyű megszólítania az ellenzéknek: régóta ragaszkodnak a Fideszhez, az ausztriai munkavállalás pedig eltávolítja őket Magyarország napi gondjaitól. A Fertő tónál csak nemrég kezdődtek az első tereprendezési munkák, de a magyar partszakasz három éve le van zárva, ami nagy bosszúság azoknak, akik lejártak ide. De meglehet, sokaknak az is elég, hogy nemrég átadták a városi strandot és uszodát, amelyet a kormány Modern városok programjában „kapott” Sopron.

A Magyar Hangban induló előválasztási sorozatunkban 12 fejezeten keresztül fontos és érdekes régiókat vesszük sorra, e területek esetenként egynél több egyéni választókerületet is lefednek.

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!