Rémálom, ami nem is volt

Rémálom, ami nem is volt

Kutató a Ciprusi Egyetem biotechnológiai és molekuláris virológiai laborjában (Fotó: Kostrikis Lab)

Néhány hete egymás után kürtölték világgá a lapok, hogy Cipruson a delta és az omikron koronavírus-variánsok hibridjére bukkantak. Vagyis összeolvadt a nagyon halálos és a nagyon jól terjedő mutáns, ami maga lenne a megvalósult apokalipszis. Aztán szerencsére kiderült, hogy szó sincs hibridizációról, csak beszennyeződött a minta, ezért találták meg mindkettő változat DNS-ét egyszerre. Ugyanakkor ez a (visszatekintve) tragikomikus történet jól mutatja, hogy a megalapozatlan hírek milyen hirtelen globális riadalmat tudnak kelteni.

A rossz hír akkor érkezett, január 8-án, amikor a világ már kezdett óvatosan fellélegezni, mert az omikron-variánsról – amely az új koronavírus első olyan mutánsának bizonyult, amely képes nagyon hatékonyan megkerülni a vakcinák biztosította védelmet – kiderült, hogy bár szélvész gyorsan terjed, talán nem okoz olyan halálos betegséget, mint a delta (az omikront megelőzően domináns változat). A Bloomberg üzleti hírügynökség kapta fel először a hírt a globális médiumok közül, ahonnan aztán mindenki átvette, bár az óvatosabbak némi fenntartással.

A hír szerint a Ciprusi Egyetem biotechnológiai és molekuláris virológiai laborjának professzora, Leondiosz Kosztrikisz olyan SARS-CoV-2 vírustörzset talált, amely egyesíti magában a delta és az omikron-mutánsok örökítőanyagát. „Vannak olyan esetek, amikor egy embert egyszerre fertőz meg a delta és az omikron, és most megtaláltuk ezt a törzset, ami a kettő kombinációjából jött létre” – nyilatkozta a ciprusi kutató az egyik helyi tévének. Rögtön nevet is adtak a törzsnek. Nem túl fantáziadús nyelvi leleményként deltakronnak nevezték el a delta és az omikron szavak összevonásával. (A különböző fajokból létrejött hibrid állatokat angolul általában szójátékokkal nevezik el, ahol az apa faja adja a név elülső tagját, az anya pedig a végét. Így jön létre az oroszlán-tigris liger, vagy a teve-láma hibrid cama.)

• Hogyan „találták meg” a deltakron hibridet?
• Hogyan terjedhetett el a híre, a tüzetes ellenőrzés előtt?
• Inkább jó vagy inkább rossz a virológiai hírek gyors közzététele?

A teljes cikket a Magyar Hang február 4-én megjelent, 2022/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!